Bivši gradonačelnik

"Stanivuković ne može dobiti prolaznu ocjenu"

  • Izvor: SRNA
  • 12.09.2024. 09:49

U mandatu aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića nije bilo otvaranja novih, ozbiljnih i velikih proizvodnih kapaciteta koji će narod i mlade zaposliti i sačuvati na ovim prostorima.

Fasada u gradu na Vrbasu možda je lijepa iza njegovog i mandata nekih ranijih gradonačelnika, ali nema prave suštine i razvoja grada

Nekadašnji gradonačelnik Banjaluke Đorđe Umićević ocijenio je da njegov mladi kolega Draško Stanivuković iz brojnih razloga ne može dobiti prolaznu ocjenu za svoj četvorogodišnji mandat na funkciji gradonačelnika, istakavši da svi vole da grad lijepo izgleda, ali da se plaši da iza svega toga nema suštine.

"Volimo divne parkove, osvjetljenje i slično, ali ako neki dijelovi Banjaluke nemaju vodu, imaju problematičnu kanalizaciju, prljav Vrbas i mnoge druge probleme, onda gradonačelnik ne može dobiti prolaznu ocjenu", rekao je Srni Umićević, koji je 1997. godine na funkciji gradonačelnika Banjaluke naslijedio Savu Ćuka, a kasnije je smijenjen odlukom visokog predstavnika.

Unčanin: Prevara koju Banjalučani neće oprostiti Stanivukoviću

Unčanin: Prevara koju Banjalučani neće oprostiti Stanivukoviću

Na pitanje kakvu bi Banjaluku volio da vidi u narednih 10 godina, Umićević je rekao da bi trebalo pokrenuti nove proizvodne pogone, otvoriti nova radna mjesta što će prvenstveno mlade sačuvati na ovim prostorima.

"Potrebno je i da nam se vrate ljudi iz inostranstva, te zaustavi odliv mladih. To je suština svega i moguće je, uz određene napore ako se tome pošteno priđe, bez ikakvog ličnog interesa. Meni je žao što za sve ove godine niko od gradonačelnika nije doveo ozbiljnu investiciju u oblasti privrede", rekao je Umićević.

On je istakao da mu je zbog toga najviše žao.

"Sa druge strane, uništeno je toliko firmi, a da se nije pojavila nijedna nova i kvalitetna investicija koja će obezbijediti zaposlenje većem broju radnika. Dakle, fasada je možda lijepa iza mandata Stanivukovića i nekih ranijih gradonačelnika, ali nema prave suštine i razvoja grada", rekao je Umićević.

VAŽNA SINЕRGIJA IZVRŠNЕ I ZAKONODAVNЕ LOKALNЕ VLASTI

Umićević je naveo da je, u odnosu kada je on bio gradonačelnik, ogromna razlika u obavljanju ove funkcije, s obzirom na to da je u njegovo vrijeme poslijeratna Banjaluka imala velike i brojne probleme, od grijanja do procesa privatizacije koji je tada bio u jeku.

On smatra da se ne može efikasno raditi ako postoji disharmonija u saradnji lokalnog parlamenta i izvršne vlasti, odnosno gradonačelnika i Skupštine, kao što se sada dešava u Banjaluci.

Stanivuković dijeli đedovinu: Nema gradske zemlje koju može da podijeli

Stanivuković dijeli đedovinu: Nema gradske zemlje koju može da podijeli

"To je problem i u Bijeljini i u tom smjeru mora postojati komotna parlamentarna većina u kojoj se može odgovorno, hrabrije i efikasnije nastupiti kada je riječ o realizaciji bitnih projekata u lokalnim zajednicama", rekao je Umićević.

On je upozorio da su još u njegovo vrijeme počele zloupotrebe i mešetarenja sa gradskim zemljištem nakon čega su krenule sve moguće i nelegalne gradnje u Banjaluci.

"Imamo jedan (građevinski) bum koji uopšte ne može donijeti dobro", rekao je Umićević.

ŠOBOT IZUZЕTAN LjЕKAR I ČOVJЕK, TRIVIĆЕVOJ PRЕDNOST NAD STANIVUKOVIĆЕM

Umićević smatra da je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima Nikola Šobot izuzetan ljekar i čovjek, dok kandidat Narodnog fronta Jelena Trivić, prema njegovom mišljenju, ima prednost nad Stanivukovićem.

"Stanivuković i kao student Trivićeve ne može i ne bi trebalo da ijednog trenutka ima viši rejting od nje", rekao je Umićević.

On je istakao da pravih saobraćajnih rješenja u Banjaluci, koja predstavljaju Stanivuković i njegovi saradnici kroz razne "inovacije", neće biti bez izgradnje kompletne obilaznice oko najvećeg grada u Republici Srpskoj, jer se ništa nije uspjelo riješiti istočnim i zapadnim tranzitom.

Obećan u ljeto: Veliki gradski park u Banjaluci je još uvijek gradilište

Obećan u ljeto: Veliki gradski park u Banjaluci je još uvijek gradilište

"Ti tranziti nisu do kraja napravljeni kako treba. Treba da se izgrade i završe novi mostovi, pogotovo oni u Docu i u Vrbanji. Kružni tokovi koji se prave po gradu nisu nikakvo čudo, jer su prvi pravljeni prije 150 godina, čini mi se u Francuskoj", istakao je Umićević.

Pratite nas i putem Vibera