Мостар

Додик: Нисам човјек сукоба, али ћу се ратнички борити за све Србе

  • Извор: СРНА
  • 29.09.2024. 16:42

Предсједник СНСД-а Милорад Додик поручио је данас у Мостару да није човјек сукоба, али да ће за политику коју сматра да је исправна и за Србе гдје год се налазе ратнички борити и да неће одустати.

"Да обезбиједимо стабилност ваше куће и породице, а вама мирне ноћи и сигурне дане - то је наша политика. Ми немамо друге политике. Нећемо пристати да наш национални идентитет буде гажен било гдје", рекао је Додик на предизборној трибини СНСД-а и додао да вјерује да се може живјети јер никоме није до конфликта.

Он је нагласио да су многе генерације изгубиле живот у ратним дешавањима и да се младима мора дати шанса.

Додик је рекао да СНСД има реалне политике и да је сада много људи смогло храбрости и снаге да буде на листи СНСД-а у Мостару.

"Свијест о потреби исказивања нашег идентитета и националног припадања нарасла је и вриједи да се боримо. Снажна историја Мостара и допринос развоју српског идентитета нису само обиљежили Мостар, већ и БиХ и цијели српски народ", навео је Додик.

Он је напоменуо да је само мали број Срба одлучио да се врати и да се бори у Мостару.

"Ви сте јунаци овога времена што се мене тиче. Јунаци сте зато што се вратили, остали и дошли данас без страха да говоримо о неким стварима", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, српска заједница у Мостару не може да опстане уколико не буде организационо способна да се бори за свој идентитет.

"Наш идентитет није противан другим идентитетима. Ми не тражимо ништа виша права за Србе овдје од онога колико смо ми спремни да дамо Бошњацима и Хрватима у Републици Српској. Тамо има више тога него овдје", истакао је Додик.

Он је рекао да је упорно давао мјесто министру из ХДЗ-а у Српској да би узвратили истом мјером овдје, али да су се увијек правдали да се нешто не може због односа у Федерацији.

Додик је рекао и да није задовољан таквим односом, указујући да је и у Градском вијећу Мостара српски глас превагнуо, али да није задовољан оним што је са друге стране услиједило.

"То не значи да ћемо одустати. Ми не можемо да бирамо другу или трећу страну. Ми морамо знати шта је наш интерес овдје. Да бисмо били снажни, морамо се овдје организовати", поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је навео да Канцеларија Републике Српске мора окупљати народ у Мостару. Он је рекао да ће за наредну годину за Канцеларију бити издвојена два милиона КМ за разне програме, првенствено инфраструктурне.

Додик је нагласио да ће убудуће пољопривредници у Мостару бити третирани исто као пољопривредници у Републици Српској и имати све подстицаје као и у Српској.

Он је додао да се размишља о формирању вртића у оквиру цркве, али и да ће бити подржана изградња Српског културног центра.

Додик је рекао да нема разлога да Република Српска и Србија не подрже српску заједницу у Мостару.

"Морамо осигурати да се Срби овдје виде, а не да подржавамо Србе на листама ХДЗ-а и СДА. Они су број и мјесто и знате да вам нису ништа учинили. Неће се они одрећи те приче да имају подобне Србе, али једини аутентични су ови овдје, ова листа која се не плаши и која хоће да ради и Српска стоји иза њих", нагласио је Додик.

Он је рекао да је овдје направљен помак и да ће бити боље наредних година.

"Важно је да имамо наше представнике и да оперативно ојачамо Канцеларију Републике Српске", поручио је Додик.

Он је рекао да зна да је тешко са пословима јер Србима у Федерацији БиХ остану мрвице.

"Вјерујем да ћемо опет добити вијећника и то је важно. Без тог гласа се мало чује и надам се да ће он бити превага, а сада ће бити на првом мјесту наш национални интерес у Мостару, па онда друге пријатељске или друге приче. Подржаћемо, али оне који нам дају оно што су обећали", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, да није Републике Српске и Србије, било би питање како би функционисала српска заједница у Мостару.

Он је додао да ће и ХДЗ-у рећи да овако не иде и да морају дати оно што Србима припада, јер у супротном ће се бирати други партнери.

Подршку мостарском СНСД-у данас су дали људи из Равног, Стоца, Невесиња, Чапљине, Требиња, Љубиња и многи други.

Миливојевић: Учврстити позицију Срба у Мостару

Предсједник Градског одбора СНСД-а Мостар Велибор Миливојевић рекао је данас да та странка мора наставити даље да оствари све идеје и планове и учврсти позицију мостарских Срба у граду.

"Као резултат политика које водимо, прије двије године смо постали конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону, са правом на српски језик и писмо. Устав и закон нам је то гарантовао и прије, али успјели смо тек сада. То је прави показатељ колико је тешко изборити се за наше боље овдје, али ми не одустајемо. У наредном периоду та права морамо да проведемо и у пракси", поручио је Миливојевић.

Миливојевић, који је актуелни замјеник предсједника Градског вијећа Мостар, на централној предизборној трибини СНСД-а у том граду, рекао је да се у протекле четири године српски глас у Мостару не само чуо, него и уважавао.

"Вратили смо Мостару глас народа који га је стварао и градио. Без нас нема Мостара у који се заклињу сви и само заклињу, а и даље га дијеле, без нас који га истински живимо, нас који немају своју страну, јер наша страна је Мостар. Није било лако, није никад ни било лако, али зато смо ту да подржимо једни друге. Ми вас нисмо никад лагали, а други нас јесу, али смо опет успјели да искорачимо и побољшамо и нашу позицију овдје", додао је Миливојевић.

Он је подсјетио на све урађено у посљедње четири године, а посебно на измјене назива улица које су носиле имена фашиста, те на враћање назива улице Алекси Шантићу у цијелој њеној дужини.

Миливојевић је указао и на опструкције приликом иницијативе за постављање ћириличних знакова на улице Мостара и чињеницу да чак ни вијећници који се изјашњавају као Срби то нису подржали.

"Искористићемо наше право и покушати да вратимо српски језик и ћирилицу и у сваку школу гдје родитељи наше дјеце буду жељели, а уклапало се у законску регулативу. Ми желимо школе које ће школовати нове генерације Мостараца који ће живјети једни са другима, трећима, а не једни поред других. Зато Мостар мора имати бар једну основну и средњу интегрисану школу са једним програмом на три језика", поручио је Миливојевић.

Осврћући се на протекли период, он је навео да је посебно поносан на чињеницу да је Фондација Музеја Житомислић, на иницијативу СНСД-а у ове четири године добила око 260.000 КМ грант средства од града Мостара.

"Нашу културу морамо чувати зато ћемо основати и изградити Српски културни центар `Алекса Шантић`. Све оно што су стварали Шантић, Шола, Ћоровић, али и многи други наши великани из познатих српских породица Јелић, Оборина, Иванишевић, Аничић, Круљ, Пешко и других морамо сачувати и приказивати и понављати о њима изнова и изнова, да ми не заборавимо, а друге да подсјећамо", поручио је Миливојевић.

Он је додао да Српски културни центар мора бити достојан споменик свега тога и свједок да је то "наше српско, а и наше мостарско".

Миливојевић је рекао да је СНСД у Мостару више од странке.

"Овдје смо свесрпски сабор и не само српски, него једини истински грађански, јер борећи се за своја права, боримо се и за права свих других", истакао је Миливојевић.

Према његовим ријечима, док други причају о суживоту, толеранцији, мултикултуралности и само причају, у СНСД-у покушавају и раду да све то изграде и сачувају.

"Показали смо да једино ми смијемо отворено стати иза свог народа, гласно говорити. Други су на разним листама само да задовоље и остваре личне интересе, продајући себе, продајући све нас. Е ми не дамо да нас продају, а нећемо ни да се сагињемо и зато подржите ове људе, они немају цијену, они су гарант нашег достојанства овдје и једини који ће се залагати за наша права, за запошљавање, за инфраструктуру, за нашу цркву", рекао је Миливојевић.

Он је указао да су уз мостарски СНСД увијек биле институције Републике Српске и Србије.

Носилац листе СНСД-а за Градско вијеће Мостара Душко Савић подсјетио је на трновит пут који су он и његова породица, као и сви повратници у Мостар прешли посљедњих 30 година, и замолио за јединство јер је то једини могући пут ка опстанку српске заједнице у Мостару.

"Да бисмо опстали и остали, сачували своје српско име и презиме, изборили се за оно што нам припада, радна мјеста, језик, писмо, културу потребан нам је српски глас и српски представник у Градском вијећу Мостара", навео је Савић.

Према његовим ријечима, СНСД је једина политичка опција која је уз српски народ од повратка у Мостар.

"Предсједник Милорад Додик са нама је увијек као највећа подршка. Не можемо данас не рећи да се наша Саборна црква не би издигла изнад Мостара да није било подршке предсједника Додика и институција Српске и Србије. Не смијемо заборавити да не бисмо имали обновљене цркве у Бијелом Пољу и Благају, обновљене црквене и друштвене домове и куће, Канцеларију Републике Српске у Мостару, подршку нашим удружењима, нашој сталној политичкој борби", рекао је Савић.

Он је истакао да су Срби Мостара увијек и у свему што раде загледани у Републику Српску за коју су се у првим редовима борили људи из Мостара и за коју је живот дало више од 400 Срба Мостара.

Савић је рекао да је посљедњих година много урађено и да није било нимало лако.

"У четворогодишњем мандату нашег присуства у Градском вијећу Мостара у инфраструктуру у повратничким насељима уложено је више од 500.000 КМ", навео је Савић.

Он је додао да је за то вријеме за Српску православну цркву и обнову Саборне цркве у Мостару из градског буџета издвојено више од милион КМ, а да је у претходних 10 година укупно било издвојено 450.000 КМ.

"То довољно говори колико је важан био наш глас и наше присуство у Градском вијећу. Број запослених у јавним установама и предузећима се знатно повећао. Да није било свакодневног притиска и борбе, тога сигурно не би било. То су само неке од ствари, а много тога је урађено у подршци одрживом повратку, младима, социјално угроженим", рекао је Савић.

Он је додао да се на дневној бази реаговало и рјешавани су проблеми.

"Не смије се дозволити онима којима су Срби трн у оку, да нас отму, продају и да изгубимо идентитет. Морамо да станемо један уз другог и заједно храбро да идемо напријед", нагласио је Савић.

Он је рекао да је улазак у Градско вијеће 2020. био само почетак.

"Морамо да наставимо и тежимо ка томе да се наш глас чује за вијећничком говорницом. Једино овдје и са овим људима можемо проговорити о српским интересима и проблемима. Вријеме и пракса је показала да је глас за људе на бошњачким и хрватским листама само глас за политике тих странака", додао је Савић.

Он је навео да није чуо да се иједан вијећник из клуба Срба, а који је на другим листама огласио о српским проблемима.

"Знам да је много ствари које треба покренути, урадити, осмислити, али морамо схватити да се ништа преко ноћи не може ријешити. Треба времена, рада и стрпљења, али имамо снаге, воље и знања и спремни смо да се боримо, јер за нас то нико други неће урадити. Не смијемо изгубити ово што имамо. Побиједиће СНСД, побиједиће Срби Мостара!", поручио је Савић.

На трибини у Мостару учествовао је и предсједник СНСД-а Милорад Додик, а подршку мостарском СНСД-у, Савићу, Миливојевићу и свим другим данас су дали људи из Равног, Стоца, Невесиња, Чапљине, Трбиња, Љубиња и многи други. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Документарни програм: Гаравице

    '''Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника