Ево како ће све изгледати

Револуција у Евролиги: Уводе ''Селери кеп'' и ограничавају плате

  • 16.09.2024. 13:48

Револуција у Евролиги, али и европској кошарци више није у најави већ она стиже и већ је пред вратима. Једна од највећих промјена ће бити везана и за плате, с обзиром на то да је Евролига најавила увођење дуго очекиваног "Селери кепа"!

О чувеном Селери кепу и систему као што је у НБА лиги је било доста приче раније, помињало се у почетку тихо, онда нешто гласније, али је очигледно био потребан један Дубаи и њихова жеља да се такмиче у овом такмичењу како би се упалили и аларми код оних најбогатијих и у Европи. Једноставно, сада је по систему НБА лиге уведен селери кеп илити ограничење плата које један клуб може да подари својим играчима, док ће прекорачење бити наплаћено.

Славни клуб хоће да потпише Марјановића?

Славни клуб хоће да потпише Марјановића?

Међутим, неће у Евролиги бити попут НБА лиге баш у потпуности, али има назнака. Како се може чути селери кеп ће бити активан од сезоне 2027/2028, да би клубови могли постепено да имплементирају то у својој структури, али и да Евролига увиди потенцијалне проблеме. Тако да ће се ићи корак по корак.

Како ће се одредити "Селери кеп"?

Наравно, овдје долази до првих изузетака. Док су у НБА лиги сви једнаки, у Европи једноставно нису. Самим тим, екипе са А лиценцом ће имати и одређене видове погодности.

Селери кеп ће се одређивати на основу просјечног прихода власника А лиценци, гдје спадају Барселона, Реал Мадрид, Басконија, Олимпија, Анадолу Ефес, Макаби, Фенербахче, Макаби, Жалгирис, Бајерн, Асвел, Панатинаикос и Олимпијакос, док се ти приходи рачунају од продаје улазница и осталих ствари на дан утакмице, као и од маркетинга, спонзора, те евентуалне продаје играче.

Међутим, овдје се већ стварају и први проблеми јер "остали" приходи могу бити и изманипулисани, односно, могу се пријављивати другачије цифре уколико Евролига не одлучи да буде ригорозна у својим контролама.

Колико ће клубови да троше?

Одлучила је Евролига да подијели и ово у три категорије, што су "Ниски ниво плате", "Базични ниво плате" и "Високи ниво плате".

Како би се што боље разумјело, ниски ниво плате представља миниму који ће сваки клуб морати да уложи у своју екипу, што је 32 одсто од просјечног прихода власника А лиценцеи. Рецимо, ако је просечна зарада била 10.000.000 евра, онда клубови морају уложити најмање 3.200.000 евра, док то није исто код клубова који немају А лиценцу.

Онда је ту базични ниво плате, што представља клубовимја да троше до 40 одсто од просјечних власника А лиценци, те и овде постоје изузеци. У тих 40 одсто не би биле укључене плате за: двојицу најплаћенијих играча, млађе од 23 године, играче са дугорочним повредама, играчи који су провели бар три године у клубу, те постоји изузетак и за оног ко приходује просјечан износ плате.

Евролига је то објаснила - ако клуб има приход од 20.000.000 евра, онда је ""Medium Range-Exception" " играч онај од 600.000 игра.

На крају, ту је и високи ниво плате, што је скоро исто као базични, само клубови овде могу да троше 60 одсто од просјечног прихода власника А лиценци, док би се ту рачунала и два најскупља играча у екипи.

То значи да би хипотетички трошили 6.000.000 евра нето, а да се не рачунају играчи млаи од 23 године, играчи са дугорочним повредама, они који су три године у клубу, те "Medium Range" играчи.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: