Еvo kako će sve izgledati

Revolucija u Еvroligi: Uvode ''Seleri kep'' i ograničavaju plate

  • 16.09.2024. 13:48

Revolucija u Еvroligi, ali i evropskoj košarci više nije u najavi već ona stiže i već je pred vratima. Jedna od najvećih promjena će biti vezana i za plate, s obzirom na to da je Еvroliga najavila uvođenje dugo očekivanog "Seleri kepa"!

O čuvenom Seleri kepu i sistemu kao što je u NBA ligi je bilo dosta priče ranije, pominjalo se u početku tiho, onda nešto glasnije, ali je očigledno bio potreban jedan Dubai i njihova želja da se takmiče u ovom takmičenju kako bi se upalili i alarmi kod onih najbogatijih i u Еvropi. Jednostavno, sada je po sistemu NBA lige uveden seleri kep iliti ograničenje plata koje jedan klub može da podari svojim igračima, dok će prekoračenje biti naplaćeno.

Slavni klub hoće da potpiše Marjanovića?

Slavni klub hoće da potpiše Marjanovića?

Međutim, neće u Еvroligi biti poput NBA lige baš u potpunosti, ali ima naznaka. Kako se može čuti seleri kep će biti aktivan od sezone 2027/2028, da bi klubovi mogli postepeno da implementiraju to u svojoj strukturi, ali i da Еvroliga uvidi potencijalne probleme. Tako da će se ići korak po korak.

Kako će se odrediti "Seleri kep"?

Naravno, ovdje dolazi do prvih izuzetaka. Dok su u NBA ligi svi jednaki, u Еvropi jednostavno nisu. Samim tim, ekipe sa A licencom će imati i određene vidove pogodnosti.

Seleri kep će se određivati na osnovu prosječnog prihoda vlasnika A licenci, gdje spadaju Barselona, Real Madrid, Baskonija, Olimpija, Anadolu Еfes, Makabi, Fenerbahče, Makabi, Žalgiris, Bajern, Asvel, Panatinaikos i Olimpijakos, dok se ti prihodi računaju od prodaje ulaznica i ostalih stvari na dan utakmice, kao i od marketinga, sponzora, te eventualne prodaje igrače.

Međutim, ovdje se već stvaraju i prvi problemi jer "ostali" prihodi mogu biti i izmanipulisani, odnosno, mogu se prijavljivati drugačije cifre ukoliko Еvroliga ne odluči da bude rigorozna u svojim kontrolama.

Koliko će klubovi da troše?

Odlučila je Еvroliga da podijeli i ovo u tri kategorije, što su "Niski nivo plate", "Bazični nivo plate" i "Visoki nivo plate".

Kako bi se što bolje razumjelo, niski nivo plate predstavlja minimu koji će svaki klub morati da uloži u svoju ekipu, što je 32 odsto od prosječnog prihoda vlasnika A licencei. Recimo, ako je prosečna zarada bila 10.000.000 evra, onda klubovi moraju uložiti najmanje 3.200.000 evra, dok to nije isto kod klubova koji nemaju A licencu.

Onda je tu bazični nivo plate, što predstavlja klubovimja da troše do 40 odsto od prosječnih vlasnika A licenci, te i ovde postoje izuzeci. U tih 40 odsto ne bi bile uključene plate za: dvojicu najplaćenijih igrača, mlađe od 23 godine, igrače sa dugoročnim povredama, igrači koji su proveli bar tri godine u klubu, te postoji izuzetak i za onog ko prihoduje prosječan iznos plate.

Еvroliga je to objasnila - ako klub ima prihod od 20.000.000 evra, onda je ""Medium Range-Exception" " igrač onaj od 600.000 igra.

Na kraju, tu je i visoki nivo plate, što je skoro isto kao bazični, samo klubovi ovde mogu da troše 60 odsto od prosječnog prihoda vlasnika A licenci, dok bi se tu računala i dva najskuplja igrača u ekipi.

To znači da bi hipotetički trošili 6.000.000 evra neto, a da se ne računaju igrači mlai od 23 godine, igrači sa dugoročnim povredama, oni koji su tri godine u klubu, te "Medium Range" igrači.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: