Игор Деспотовић

Раније осуђиван, позивао на џихад: Погледајте хапшење у Београду

  • Извор: Агенције
  • 29.06.2024. 21:15

Игор Деспотовић који је данас ухапшен због сумње да је био у контакту са Милошем Жујовићем нападачем на жандарма код амбасаде Израела у Београду, у априлу је осуђен за подстицање на извршење терористичких дјела.

Виши суд му је изрекао првостепену казну затвора од три године, док Апелациони суд треба да донесе коначно одлуку с обзиром да је ово друга првостепена пресуда.

Оглашен је кривим јер је континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и преносио идеје којима се посредно подстиче на вршење кривичног дјела тероризам, преноси Танјуг.

Медији: Нападача у Новом Пазару нико не познаје

Медији: Нападача у Новом Пазару нико не познаје

У оптужници се наводи да је он на друштвеним мрежама направио неколико профила који су били јавни и доступни свима.

На тим профилима је постављао низ текстова, снимака и фотографија који величају организацију, која је од стране Уједињених нација проглашена за терористичку – "Исламска држава".

Он је објављивао фотографије наоружаних припадника и вођа терористичке групе "Ал-Каида".

Такође, Деспотовић је осуђиван пресудом Вишег суда у Београду 2018. године због кривичног дјела расна и друга дискриминација, на казну затвора у трајању од 6 мјесеци, која је извршена у просторијама у којима станује, уз примјену електронског надзора.

Ухапшена особа повезена са нападачем из Београда

Ухапшена особа повезена са нападачем из Београда

Деспотовић  је данас ухапшен због сумње на терористичко удруживање и да је администратор више милитантних група на интернету које су позивале на џихад.

Сумња се да је Деспотовић свакодневно имао комуникацију са Милошем Жујовићем који је данас испред израелске амбасаде из самострела у врат погодио жандарма.

Повријеђени жандарм је у самоодбрани пуцао и савладао нападача, који је од задобијених повреда преминуо.

МУП Србије је објавио видео хапшења Деспотовића.

Пратите нас и путем Вибера