Akcija MUP-a

Uhapšen Ognjen Orašanin - jedan od vođa Škaljarskog klana

  • Izvor: ATV
  • 05.09.2024. 16:36
  • 19:35

U akciji MUP-a Kantona Sarajevo danas je u Sarajevu uhapšen Ognjen Orašanin zvani Oras, jedan od vođa Škaljarskog klana.

Kako je potvrđeno za ATV Orašanina je locirala Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, a uhapšen je u sarajevskom naselju Otoka.

Ognjen Orašanin u bjekstvu je bio od decembra 2022. godine kada je izbjegao hapšenje u akciji "Šakal" koji su sprovodili MUP Republike Srpske i Tužilaštvo BiH. MUP Srpske je nakon akcije Tužilaštvu BiH podnio izvještaj protiv Orašanina i još 16 osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal i trgovina drogom.

Osim Orašanina u izvještaju se našao i Filip Korać, jedan od najuticajnijih ljudi srpskog podzemlja i blizak saradnik Luke Bojovića, te Sani Al Murda iz Sarajeva.

Upravo su Orašanin i Al Murda označeni kao vođe kriminalne grupe osumnjičene da su od 2020. godine neovlašćeno trgovali kokainom na međunarodnom nivo i na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Kraljevine Belgije. 

Korać je tek trećeosumnjičeni, a izvori MUP-a navode da je Orašanin u nekoliko navrata preko njega nabavljao drogu. 

Prijavljeni su i Miljan Radonja, Zoran Buhać i Tomislav Drmić, za kojim je Interpol Zagreb raspisao potjernicu zbog trgovine narkoticima i oružjem, po kojoj je uhapšen u Sarajevu.

Prijavljen je i Ognjan Kokić, koji je u BiH pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog trgovine kokainom i marihuanom u predmetu "Piramida". Kokić je u oktobru 2022. uhapšen u Zagrebu, a u kući koju je koristio zajedno s jednom djevojkom pronađeno je i oduzeto 2,8 kilograma kokaina, 552 grama heroina...

Izvještajem su obuhvaćeni Kemal Bukva, Miroslav Milinković Bato, te Zlatan Ćuk iz Bijeljine, takođe bliski saradnik "Škaljarskog klana" sa podebljim kriminalnim dosijeom, koji je duže vrijeme nedostupan istražnim organima.

Prijavljen je i Miloš Popovac, policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te državljani Crne Gore Radoje Todorović, Zoran Nikčević, te Nikola Dedović. Nikola je brat Igora Dedovića jednog od vođa "Škaljarskog klana" koji je januaru 2020. ubijen u Atini zajedno sa Stevanom Stamatovićem. Njih su, pred ženom i djecom, izrešetala četiri napadača.

Prijavljen je i Krsto Vujić, protiv koga je Više tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu za organizovanje ubistva Sćepana Roganovića u Herceg Novom 13. februara 2020. godine, na stepeništu kod Kanli kule. U optužnici se navodilo da je Vujić nakon zločina pobjegao u BiH, ilegalnim putem.

Među prijavljenima su još i Saša Karadžić Kari, koji važi za Orašaninovu desnu ruku, te Željko Dangubić.

Pratite nas i putem Vibera