"Балкански картел“

Ухапшен Драган Ђорђевић: На слободи био само десет дана

  • Извор: Курир
  • 27.07.2024. 11:35

Драган Ђорђевић, оптужени припадник такозваног "балканског картела" ком се суди за шверц седам тона кокаина, поново је ухапшен синоћ, и то само десетак дана пошто га је судија пустио у кућни притвор, сазнаје Курир.

Ђорђевић је иначе власник дестилерије Поречје Вучје и лисице су му стављене синоћ због сумње да је прао новац за злогласну криминалну групу, пише Курир.

На приједлог Јавног тужилаштва за организовани криминал, судија за претходни поступак Посебног одјељења за организовани криминал, поново му је одредио притвор, додаје саговорник Курира.

"Драган Ђорђевић, који се у предмету познатом као 'Балкански картел' терети за илегалну трговину наркотицима и то више од 1.200 килограма кокаина који је током јуна мјесеца 2020. године заплијењен у белгијском граду Хаселт, синоћ је из кућног притвора поново спроведен у Окружни затвор у Београду због сумње да је починио ново кривично дјело које се односи на прање новца“, каже извор.

Драма у Француској: Евакуисана жељезничка станица

Драма у Француској: Евакуисана жељезничка станица

На приједлог тужилаштва, притвор је одређен и према окривљенима Младену Лазаревићу, Александру Илићу, Милану Митићу, Милошу Јовановић, Ивану Цветковићу и Драгану Николићу, такође због постојања основане сумње да су, заједно са Драганом Ђорђевићем, извршили кривично дјело прање новца.

Наиме, ова организована криминална група се терети да је новац који су прибавили кроз илегалну трговину наркотицима ради непосредног и посредног стицања финансијске користи кроз куповину непокретности, при чему су ради реализације свог плана, пронашли одговарајући стан у Нишу, а након тога и особу које ће за новчану накнаду закључити уговор о купопродаји непокретности и тако постати његов само формални власник.

Прикривајући стварно власништво на стану у улици Милована Крстић број 8Б у Нишу, који су заједно прибавили са знањем да та имовине потиче из криминалне дјелатности, окривљени су, по заједничком договору, у предметном стану држали и велику количину ватреног оружја, муниције и других експлозивних средстава велике разорне моћи, које оружје је полиција пронашла приликом претреса станова и других просторија дана 11.05.2023. године, а поводом чега се по оптужници Јавног тужилаштва за организовани криминал већ води кривични поступак.

"Окривљени Драган Ђорђевић се, као један од осумњичених за илегалну трговину наркотицима и илегално набављање и посједовање ватреног оружја и других средстава, налазио у притвору од 11.05.2023. до 15.07.2024. године, када је одлуком суда пуштен и када му је притвор замијењен мјером забране напуштања стана уз примјену мјере електронског надзора. Ова одлука донијета је у предмету 'Балкански картел'“, појашњава саговорник Курира.

''Хелез прикривено ради на продаји оружја Украјини''

''Хелез прикривено ради на продаји оружја Украјини''

Како је у међувремену против окривљеног Драгана Ђорђевића покренут нов кривични поступак за кривично дјело прање новца, код чињенице да се против овог окривљеног већ води кривични поступак за илегалну трговину кокаином пред Посебним одјељењем за организовани криминал, који је у фази главног претреса, да постоји основана сумња да је окривљени Ђорђевић извршењем тог кривичног дјела стекао знатну финансијску корист која још увијек у целости није пронађена, а коју би могао искористити ради скривања и бјекства, суд оцијенио да је приједлог тужилаштва за одређивање притвора због опасности од бјекства, у овој фази поступка, нужна и неопходна мјера којом ће се обезбиједити присуство окривљеног у овом поступку.

"Према окривљеном Драгану Ђорђевићу притвор је одређен и због опасности да ће у кратком временском периоду поновити кривично дјело, имајући у виду количину његове криминалне активности, врсту и тежину извршених кривични дјела поводом којих је већ подигнута оптужница, као и покренути поступак за прање новца који је прибавио кроз илегалну трговину наркотицима“, наводи он.

Из истих законских разлога, притвор је одређен и према окривљенима Младену Лазаревићу, Александру Илићу, Милану Митићу, Милошу Јовановић, Ивану Цветковићу и Драгану Николићу, такође због постојања основане сумње да су заједно са Драганом Ђорђевићем извршили кривично дјело прање новца, у вези куповине описане непокретности у Нишу, иако се ова лица и даље налазе у Окружном затвору у Београду због сумње да су током 2020. године, као организована криминална група, учествовали у финансирању и транспорту 1247 килограма кокаина који је јуна мјесеца 2020. године заплијењен у Белгији, а поводом чега се, као што је истакнуто, већ води кривични поступак по оптужници Јавног тужилаштва за организовани криминал. Приликом доношења одлуке, суд је цијенио и ранију осуђиваност свих окривљених.

Амбасадор Израела у Србији: У Сребреници се није догодио геноцид

Амбасадор Израела у Србији: У Сребреници се није догодио геноцид

Поступак за прање новца покренут је и против рођеног брата Младена Лазаревића, окривљеног Марка Лазаревића, који се терети да је на територији Републике Србије, али и Републике Грчке, извршио конверзију имовине која потиче од криминалне дјелатности и кривичних дјела за која постоји основана сумња да су извршена од стране његовог рођеног брата Младена Лазаревића која су извршена прибављањем противправне имовинске користи у Кнежевини Лихтенштајн у износу преко 1.000.000, 00 ЦХФ и Уједињеним Арапским Емиратима у износу од 11.380.930,00 евра и то куповином више апартмана у Републици Србији и Републици Грчкој.

Марко Лазаревић такође се налази у притвору по рјешењу судије за претходни поступак.

Како сазнаје Курир, рођени брат Пинк Пантера Младена Лазаревића, запослен је као возач у Хитној помоћи, а у свом власништву има седам станова на Копаонику и два у Грчкој, за које се сумња да су стечени прљавим новцем.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.