"Balkanski kartel“

Uhapšen Dragan Đorđević: Na slobodi bio samo deset dana

  • Izvor: Kurir
  • 27.07.2024. 11:35

Dragan Đorđević, optuženi pripadnik takozvanog "balkanskog kartela" kom se sudi za šverc sedam tona kokaina, ponovo je uhapšen sinoć, i to samo desetak dana pošto ga je sudija pustio u kućni pritvor, saznaje Kurir.

Đorđević je inače vlasnik destilerije Porečje Vučje i lisice su mu stavljene sinoć zbog sumnje da je prao novac za zloglasnu kriminalnu grupu, piše Kurir.

Na prijedlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, ponovo mu je odredio pritvor, dodaje sagovornik Kurira.

"Dragan Đorđević, koji se u predmetu poznatom kao 'Balkanski kartel' tereti za ilegalnu trgovinu narkoticima i to više od 1.200 kilograma kokaina koji je tokom juna mjeseca 2020. godine zaplijenjen u belgijskom gradu Haselt, sinoć je iz kućnog pritvora ponovo sproveden u Okružni zatvor u Beogradu zbog sumnje da je počinio novo krivično djelo koje se odnosi na pranje novca“, kaže izvor.

Drama u Francuskoj: Еvakuisana željeznička stanica

Drama u Francuskoj: Еvakuisana željeznička stanica

Na prijedlog tužilaštva, pritvor je određen i prema okrivljenima Mladenu Lazareviću, Aleksandru Iliću, Milanu Mitiću, Milošu Jovanović, Ivanu Cvetkoviću i Draganu Nikoliću, takođe zbog postojanja osnovane sumnje da su, zajedno sa Draganom Đorđevićem, izvršili krivično djelo pranje novca.

Naime, ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je novac koji su pribavili kroz ilegalnu trgovinu narkoticima radi neposrednog i posrednog sticanja finansijske koristi kroz kupovinu nepokretnosti, pri čemu su radi realizacije svog plana, pronašli odgovarajući stan u Nišu, a nakon toga i osobu koje će za novčanu naknadu zaključiti ugovor o kupoprodaji nepokretnosti i tako postati njegov samo formalni vlasnik.

Prikrivajući stvarno vlasništvo na stanu u ulici Milovana Krstić broj 8B u Nišu, koji su zajedno pribavili sa znanjem da ta imovine potiče iz kriminalne djelatnosti, okrivljeni su, po zajedničkom dogovoru, u predmetnom stanu držali i veliku količinu vatrenog oružja, municije i drugih eksplozivnih sredstava velike razorne moći, koje oružje je policija pronašla prilikom pretresa stanova i drugih prostorija dana 11.05.2023. godine, a povodom čega se po optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal već vodi krivični postupak.

"Okrivljeni Dragan Đorđević se, kao jedan od osumnjičenih za ilegalnu trgovinu narkoticima i ilegalno nabavljanje i posjedovanje vatrenog oružja i drugih sredstava, nalazio u pritvoru od 11.05.2023. do 15.07.2024. godine, kada je odlukom suda pušten i kada mu je pritvor zamijenjen mjerom zabrane napuštanja stana uz primjenu mjere elektronskog nadzora. Ova odluka donijeta je u predmetu 'Balkanski kartel'“, pojašnjava sagovornik Kurira.

''Helez prikriveno radi na prodaji oružja Ukrajini''

''Helez prikriveno radi na prodaji oružja Ukrajini''

Kako je u međuvremenu protiv okrivljenog Dragana Đorđevića pokrenut nov krivični postupak za krivično djelo pranje novca, kod činjenice da se protiv ovog okrivljenog već vodi krivični postupak za ilegalnu trgovinu kokainom pred Posebnim odjeljenjem za organizovani kriminal, koji je u fazi glavnog pretresa, da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Đorđević izvršenjem tog krivičnog djela stekao znatnu finansijsku korist koja još uvijek u celosti nije pronađena, a koju bi mogao iskoristiti radi skrivanja i bjekstva, sud ocijenio da je prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, u ovoj fazi postupka, nužna i neophodna mjera kojom će se obezbijediti prisustvo okrivljenog u ovom postupku.

"Prema okrivljenom Draganu Đorđeviću pritvor je određen i zbog opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, imajući u vidu količinu njegove kriminalne aktivnosti, vrstu i težinu izvršenih krivični djela povodom kojih je već podignuta optužnica, kao i pokrenuti postupak za pranje novca koji je pribavio kroz ilegalnu trgovinu narkoticima“, navodi on.

Iz istih zakonskih razloga, pritvor je određen i prema okrivljenima Mladenu Lazareviću, Aleksandru Iliću, Milanu Mitiću, Milošu Jovanović, Ivanu Cvetkoviću i Draganu Nikoliću, takođe zbog postojanja osnovane sumnje da su zajedno sa Draganom Đorđevićem izvršili krivično djelo pranje novca, u vezi kupovine opisane nepokretnosti u Nišu, iako se ova lica i dalje nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu zbog sumnje da su tokom 2020. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u finansiranju i transportu 1247 kilograma kokaina koji je juna mjeseca 2020. godine zaplijenjen u Belgiji, a povodom čega se, kao što je istaknuto, već vodi krivični postupak po optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal. Prilikom donošenja odluke, sud je cijenio i raniju osuđivanost svih okrivljenih.

Ambasador Izraela u Srbiji: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Ambasador Izraela u Srbiji: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Postupak za pranje novca pokrenut je i protiv rođenog brata Mladena Lazarevića, okrivljenog Marka Lazarevića, koji se tereti da je na teritoriji Republike Srbije, ali i Republike Grčke, izvršio konverziju imovine koja potiče od kriminalne djelatnosti i krivičnih djela za koja postoji osnovana sumnja da su izvršena od strane njegovog rođenog brata Mladena Lazarevića koja su izvršena pribavljanjem protivpravne imovinske koristi u Kneževini Lihtenštajn u iznosu preko 1.000.000, 00 CHF i Ujedinjenim Arapskim Еmiratima u iznosu od 11.380.930,00 evra i to kupovinom više apartmana u Republici Srbiji i Republici Grčkoj.

Marko Lazarević takođe se nalazi u pritvoru po rješenju sudije za prethodni postupak.

Kako saznaje Kurir, rođeni brat Pink Pantera Mladena Lazarevića, zaposlen je kao vozač u Hitnoj pomoći, a u svom vlasništvu ima sedam stanova na Kopaoniku i dva u Grčkoj, za koje se sumnja da su stečeni prljavim novcem.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske

    ''Čarolija Republike Srpske

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.