"Вечерње новости“

''Хелез прикривено ради на продаји оружја Украјини''

  • 27.07.2024. 11:17

Сарајево прикривено ради на успостављању војнотехничке сарадње са Украјином, упркос директној законској забрани испоруке наоружања и војне опреме произведене у БиХ у зоне сукоба, пишу "Вечерње новости".

Београдски лист, позивајући се на своје изворе, наводи да се све ово ради иза леђа Предсједништва БиХ, које је врховни командант Оружаних снага БиХ и надлежно је за спољну политику.

"Вечерње новости" тврде да кључну улогу у креирању прикривених аранжмана са Кијевом има министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, по чијој се наредби организују путовања украјинских емисара у предузећа војно-индустријског комплекса у ФБиХ ради усаглашавања сарадње.

Извори листа открили су да је БиХ недавно посјетио представник кијевског режима Виктор Круглов, који је водио разговоре о успостављању сарадње са руководством предузећа "Гума цо" из Бугојна, које се, између осталог, бави и производњом упаљача за артиљеријске и минобацачке гранате.

"Он (Круглов) је изразио интерес за сарадњу са компанијама 'Унис претис' из Вогошће и 'Бинас' из Бугојна“, навели су извори "Новости".

Београдски лист подсјетио да је Хелез недавно рекао да БиХ на пет локација производи дронове самоубице и да је објавио снимак дронова, додајући да се за њих интересују Катар и једна земља бившег Совјетског савеза.

"Вечерње новости" указују да је Хелез у протекла два мјесеца посјетио све фабрике намјенске индустрије у ФБиХ и да је након тога боравио у сједишту НАТО-а, гдје је изјавио да се Русији не смије дозволити да преко западног Балкана продре у срце Европе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм