Велика акција

У Шпанији разбијена пљачкашка банда из БиХ: Мушкарци присиљавали жене да краду за њих

  • Извор: Кликс
  • 08.08.2024. 17:05

Службеници Националне полиције у Шпанији, у заједничкој акцији са Европолом, посредством Специјалног тужилаштва за борбу против корупције и организованог криминала ухапсили су 17 особа због џепарења, а међу осумњиченима су и држављани БиХ.

Чланови организације, са сједиштем у Мадриду и Валенсији, више пута су проводили криминалне радње у Андалузији и планирали су путовати у Париз како би искористили предности Олимпијских игара и тамо спроводили радње џепарења.

Осумњичени, који су били под вишемјесечном истрагом, имали су лажна документа и користили су различите идентитете како би отежали идентификацију.

Криминалну активност усмјеравали су и контролисали мушкарци који су жене присиљавали да врше пљачкање.

Истрага је почела када су агенти открили постојање криминалне организације чији чланови воде поријекло из БиХ, која је наводно била посвећена чињењу злочина против имовине. Прва истраживања су потврдила да се ради о савршено структурираној групи, насељеној у провинцијама Мадрида и Валенсије, чији су чланови припадали истом породичном клану.

Исто тако, агенти су потврдили да је организација имала изражену путујућу природу, у више наврата путујући у Андалузију гдје су проводили горе наведене криминалне кампање па чак и планирајући путовати у Париз како би искористили Олимпијске игре, пише Кликс.

Кривична дјела, углавном пљачкање туриста, починиле су жене из организације, а њихове радње су усмјеравали и контролисали мушкарци организације, присиљавајући их пријетњама па чак и насиљем да изврше кривична дјела. Неријетко су мушкарци и под присилом доводили жене у земљу и тјерали их на кривична дјела.

С друге стране, мушкарци у мрежи били су одговорни за примање прихода од пљачки и обављање економских трансакција потребних за пренос средстава из Шпаније, углавном у Француску, БиХ и Италију.

Свједок тешке несреће раскринкао наводног хероја: Није учинио ништа

Свједок тешке несреће раскринкао наводног хероја: Није учинио ништа

Исто тако, истрага је показала да су ухапшени починили и кривична дјела преваре, кориштење украдених кредитних картица па чак и пљачке уз насиље и застрашивање уколико се жртва опирала крађи.

Осумњичени су носили лажну документацију и користили различите идентитете како би отежали идентификацију. Оно што је отежавало посао кривичним органима је то што нико од њих није имао никаква позната или декларисана средства за живот на своје име па им је било теже "ући у траг". С обзиром на сложеност истраге, укључени су стручњаци из Европола, који су пружили подршку агентима анализирајући друге могуће везе које би ухапшени могли имати у Европи или на међународном нивоу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.