Velika akcija

U Španiji razbijena pljačkaška banda iz BiH: Muškarci prisiljavali žene da kradu za njih

  • Izvor: Kliks
  • 08.08.2024. 17:05

Službenici Nacionalne policije u Španiji, u zajedničkoj akciji sa Еvropolom, posredstvom Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala uhapsili su 17 osoba zbog džeparenja, a među osumnjičenima su i državljani BiH.

Članovi organizacije, sa sjedištem u Madridu i Valensiji, više puta su provodili kriminalne radnje u Andaluziji i planirali su putovati u Pariz kako bi iskoristili prednosti Olimpijskih igara i tamo sprovodili radnje džeparenja.

Osumnjičeni, koji su bili pod višemjesečnom istragom, imali su lažna dokumenta i koristili su različite identitete kako bi otežali identifikaciju.

Kriminalnu aktivnost usmjeravali su i kontrolisali muškarci koji su žene prisiljavali da vrše pljačkanje.

Istraga je počela kada su agenti otkrili postojanje kriminalne organizacije čiji članovi vode porijeklo iz BiH, koja je navodno bila posvećena činjenju zločina protiv imovine. Prva istraživanja su potvrdila da se radi o savršeno strukturiranoj grupi, naseljenoj u provincijama Madrida i Valensije, čiji su članovi pripadali istom porodičnom klanu.

Isto tako, agenti su potvrdili da je organizacija imala izraženu putujuću prirodu, u više navrata putujući u Andaluziju gdje su provodili gore navedene kriminalne kampanje pa čak i planirajući putovati u Pariz kako bi iskoristili Olimpijske igre, piše Kliks.

Krivična djela, uglavnom pljačkanje turista, počinile su žene iz organizacije, a njihove radnje su usmjeravali i kontrolisali muškarci organizacije, prisiljavajući ih prijetnjama pa čak i nasiljem da izvrše krivična djela. Nerijetko su muškarci i pod prisilom dovodili žene u zemlju i tjerali ih na krivična djela.

S druge strane, muškarci u mreži bili su odgovorni za primanje prihoda od pljački i obavljanje ekonomskih transakcija potrebnih za prenos sredstava iz Španije, uglavnom u Francusku, BiH i Italiju.

Svjedok teške nesreće raskrinkao navodnog heroja: Nije učinio ništa

Svjedok teške nesreće raskrinkao navodnog heroja: Nije učinio ništa

Isto tako, istraga je pokazala da su uhapšeni počinili i krivična djela prevare, korištenje ukradenih kreditnih kartica pa čak i pljačke uz nasilje i zastrašivanje ukoliko se žrtva opirala krađi.

Osumnjičeni su nosili lažnu dokumentaciju i koristili različite identitete kako bi otežali identifikaciju. Ono što je otežavalo posao krivičnim organima je to što niko od njih nije imao nikakva poznata ili deklarisana sredstva za život na svoje ime pa im je bilo teže "ući u trag". S obzirom na složenost istrage, uključeni su stručnjaci iz Еvropola, koji su pružili podršku agentima analizirajući druge moguće veze koje bi uhapšeni mogli imati u Еvropi ili na međunarodnom nivou.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.