Затражене мјере забране

Тужилаштво изнијело сумње о улогама петеро ухапшених у картелу међу којима је и инфлуенсерка

  • Извор: Кликс
  • 24.04.2024. 15:50

Завршено је прво рочиште за пет осумњичених који су ухапшени у акцији "Блек тај 2", а за које су затражене мјере забране и пуштени су на слободу. То су Бошко Јерковић, Ибро Миладин, Неџад Суљевић, Армин Алаомеровић и Адна Хелић.

Првобитно су ухапшени због сумње за организовани криминал и кривична дјела повезана с тим, као што су: прање новца, злоупотреба положаја, примање награде и других облика користи, одавање тајних података. Сумње је и данас поновио тужилац Сањин Куленовић пред суткињом Татјаном Бозовић.

Тужилаштво БиХ је за њих затражило мјере забране напуштања КС, забране путовања изван БиХ, одузимање путних исправа, једномјесечно пријављивање МУП-у КС, забране састајања с осумњиченима.

Инфлуенсерка Адна Хелић на слободи, затражене мјере забране

Инфлуенсерка Адна Хелић на слободи, затражене мјере забране

Наведено је да се против Ибре Миладина већ води поступак пред Општинским судом у Сарајеву због изазивања опште опасности, а предмет је у фази истраге. Јерковић и Миладин су, како наводи тужилац, запослени у Уједињеним Арапским Емиратима.

За свих пет сумња се да су од 2016. до 2021. у БиХ, Емиратима, Холандије, Њемачкој, Јужноафричкој Републици и још неколико земаља били дио групе, којом је управљао Аднан Смајловић, а све у циљу прибављања и прања новца стеченог трговином дроге, у картелу Тито и Дино.

Тужилаштво тврди да су сви они комуницирали апликацијом Скај, у циљу извршења кривичних дијела. Наводе како су чували и примали новац из тзв. "касе", а коју је чувао Аднан Смаиловић.

Предложен притвор за 18 осумњичених сарадника ”супер картела”

Предложен притвор за 18 осумњичених сарадника ”супер картела”

Према наводима Тужилаштва, Јерковић је ангажован због свог знања и вјештина програмирања, како би осмислио систем комуникације унутар крими групе.

Алаомеровић је, како се наводи, набављао униформе у циљу прања новца стеченог криминалним активностима. Униформе су купљење од компаније и фирми из САД-а и дониране су ФУП-у, која је касније и задужила униформе, истиче Тужилаштво.

Остали осумњичени Миладин, Суљевић и Хелић су, како се сумња, примали исплату новца из "касе" те су извршавали већи број задатака.

У претресима у понедјељак пронађено је више мобилних телефона, рачунара и рачунарске опреме.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм