ОЈТ Источно Сарајево

Предложен притвор осумњиченима за злоупотребу положаја у Шумама Српске

  • Извор: АТВ
  • 27.08.2024. 22:06

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву преложило је данас притвор за Славена Гојковића, Страхињу Башевића и Јанка Голијанина због сумње да су злоупотребили службени положај или овлаштења у вези са саизвршилаштвом.

Из тужилаштва су саопштили, наводећи иницијале, да се ова лица сумњиче да су од фебруара до 3. априла 2020. године на подручју општина Соколац, Хан Пијесак, Рогатица и Вишеград искористили службени положај и овлаштења и нанијели штету буџету Републике Српске.

"Лице С.Г. терети се као вршилац дужности директора "Шума Републике Српске", С.Б. као вршилац дужности директора Шумског газдинства "Романија" Соколац, М.Л. као вршилац дужности директора Шумског газдинства "Сјемећ" Рогатица, Ј.Г. као вршилаца дужности директора Шумског газдинства "Височник" Хан Пијесак и Л.Ч. као вршилац дужности директора Шумског газдинства "Панос" Вишеград. Притвор је предложен за С.Б. јер постоје околности које указују на опасност од бјекства, као и због тога јер за сву тројицу постоји опасност да ће боравком на слободи имати прилику и утицати на свједоке, те уништити, сакрити, измијенити доказе или трагове важне за кривични поступак. Против лица чији су иницијали С.Б. притвор је предложен јер, како је наведено, постоји бојазан да, уколико се нађе на слободи, може поновити извршење истог кривичног дјела или да ће учинити друго кривично дјело за које се може изрећи казна затвора од три године или тежа казна", наводе из ОЈТ.

Страхиња Башевић се предао полицији

Страхиња Башевић се предао полицији

О мјерама притвора треба да се изјасни Окружни суд у Источном Сарајеву.

"Ова лица се сумњиче да су провела више преговарачких поступака без објаве обавјештења по Одлуци "Шума Републике Српске", иако су били свјесни да за то нису били испуњени услови прописани у одребама Закона о јавним набавкама БиХ. Тиме су, како се додаје, злоупотријебили хитност наведену у наредби Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске 16. марта 2020. године, иако су знали да предметном наредбом Министарства није одређено да се проведе преговарачки поступак без објаве обавјештења. Такође, наводи се, знали су и да општине Соколац, Вишеград, Хан Пијесак и Рогатица нису прогласиле елементарну непогодну за дане 5. и 6. фебруар 2020. године, те су искористили околности проглашења пандемије вируса корона, која је од Свјетске здравствене организације проглашена на глобалном нивоу, ради учињења кривичних дјела. При томе свјесно су се позивали на саопштење Агенције за јавне набавке БиХ које су се односиле на пандемију ковида 19, које се односи само на набавку медицинске опреме и лијекова у вези са пандемијом вируса корона. Након проведених преговарачких поступака су, искористивши службени положај и овлаштење, закључили више уговора са правним лицима путем преговарачког поступка без објаве обавјештења, иако су били свјесни да је поступак јавних набавки у искључивој надлежности уговорног органа и да уговорни орган одговора за намјенско и законито трошење јавних средстава", наводе из Тужилаштва.

Гојковић, Башевић и још троје ухапшених предати тужилаштву

Гојковић, Башевић и још троје ухапшених предати тужилаштву

Извршени су и претреси на више локација, и то на подручју општина Соколац, Хан Пијесак, Рогатица и Вишеград у оквиру истраге Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву која се односи на незаконита поступања одговорних лица у предузећу "Шуме Републике Српске" и шумских газдинства са Сокоца, из Рогатице, са Хан Пијеска и из Вишеграда.

Тужилаштво потврдило: Ухапшен Славен Гојковић

Тужилаштво потврдило: Ухапшен Славен Гојковић





Пратите нас и путем Вибера