Пресуда

Полицајцима двије године затвора и 50.000 КМ новчане казне

Окружни суд у Бањалуци осудио је полицајце из Дервенте Јована Зорића (33) и Ненада Шаиновића (47) на по годину дана затвора због примања мита.

Пресуда је изречена након што је суд прихватио споразуме о признању кривице који су оптужени склопили са Републичким јавним тужилаштвом Републике Српске. Осим затворских, полицајцима су изречене и новчане казне и то Зорићу од 30.000 КМ, а Шаиновићу од 20.000 КМ, те петогодишња забрана обављања дјелатности, као и одузимање стечене имовинске користи.

Истом пресудом за давање мита су осуђени Петар Станић (34), Ненад Станић (36), Саво Марић (49), Младен Акрап (23)  и Саво Стјепановић (76) сви из Дервенте на новчане казне у износу од 1.500 до 3.000 КМ.

У предмету је оптужени и полицијски службеник Иван Зеба, који се није одлучио на признање кривице и поступак против њега је раздвојен у односу на остале оптужене.

Републичко тужилаштво полицајце терети да су, приликом контроле саобраћаја, од возача узимали мито ради опроста прекршаја. Новац су примали и од шумокрадица, да их не пријаве надлежном Шумском газдинству за бесправну сјечу шуме.

Полицајци пристали на двије године затвора и казну од 50.000 КМ

Полицајци пристали на двије године затвора и казну од 50.000 КМ

Оптужница против полицајаца подијељења је у четири тачке у којима је наведено 11 догађаја у којима су примали мито. Радило се углавном о износима од по 50 марака, али су описани и случајевима у којима су узимали и 20 и 30 марака мита. Колико су полицајци били упорни у наплаћивању ”апанаже” видљиво је у тачки оптужнице 1.5. која се односи на Зебу и Зорића.

”Оптужени су 6. октобра 2023. године дошли до породичне куће Р.Т., у којој живе његови родитељи, гдје су уочили већу количини дрвних сортимената. Телефоном су контактирали Р.Т. тражећи да дође до куће, да се договоре. Када је дошао полицајце је у униформама затекао у необиљеженом полицијском ”голфу 4”. Полицајцима је рекао да су дрва за кућну употребу, на шта му је Зорић одговорио да је то превелика количина и да ће морати да зове шумара”, наводи се у оптужници.

Додаје се да је Р.Т. полицајцима рекао да је дрва посјекао у својој шуми, али да није звао шумара.

”Одговорили су му: ”Шта ћемо, да зовемо шумара или да се договоримо?”. Р.Т. је из џепа извадио 50 КМ и дао Зорићу који је рекао: ”Ипак ћемо да зовемо”, па је Р.Т. извадио још једну новчаницу од 50 КМ и предао му. Зорић и Зеба су се потом удаљили према граду, задржавајући 100 КМ који су међусобно подијелили да не изврше службену радњу обавјештавања овлаштеног радника Шумског газдинства ради привременог одузимања дрвних сортимената која је Р. Т. оборио без уредне докуметације, а коју су морали извршити”, наводи се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.