Признање кривице

Полицајци пристали на двије године затвора и казну од 50.000 КМ

Полицајци из Дервенте Јован Зорић (33) и Ненад Шајиновић (47) склопили су споразуме о признању кривице којима је предвиђено да буду осуђени на по годину дана затвора због примања мита.

Полицајци су ”нагодбу” закључили са Републичким јавним тужилаштвом Републике Српске, а осим затворских казни предвиђено је да им се изрекну и новчане казне и то Зорићу 30.000 КМ, а Шаиновићу  20.000 КМ. Обојици је предвиђена и петогодишња забрана рада у полицији, као и одузимање стечене имовинске користи.

Кривицу су признали и грађани који су оптужени за давање мита и то Петар Станић (34), Ненад Станић (36), Саво Марић (49), Младен Акрап (23)  и Саво Стјепановић (76) сви из Дервенте, који су пристали на новчане казне.

Споразуми су представљени у Окружном суду у Бањалуци, али због обимности доказа судско вијеће којим предсједава судија Зорица Барош није донијело одлуку да ли се споразуми прихватају или не.

Потврђена оптужница против тројице полицајаца ПС Дервента

Потврђена оптужница против тројице полицајаца ПС Дервента

У предмету је оптужени и полицијски службеник Иван Зеба, који се није одлучио на признање кривице и поступак против њега је раздвојен у односу на остале оптужене.

Републичко тужилаштво полицајце терети да су, приликом контроле саобраћаја, од возача узимали мито ради опроста прекршаја. Новац су примали и од шумокрадица, да их не пријаве надлежном Шумском газдинству за бесправну сјечу шуме.

Оптужница против полицајаца подијељења је у четири тачке у којима је наведено 11 догађаја у којима су примали мито. Радило се углавном о износима од по 50 марака, али су описани и случајевима у којима су узимали и 20 и 30 марака мита. Колико су полицајци били упорни у наплаћивању ”апанаже” видљиво је у тачки оптужнице 1.5. која се односи на Зебу и Зорића.

Полицајци осумњичени за рекетирање трговаца огревом!

Полицајци осумњичени за рекетирање трговаца огревом!

”Оптужени су 6. октобра 2023. године дошли до породичне куће Р.Т., у којој живе његови родитељи, гдје су уочили већу количини дрвних сортимената. Телефоном су контактирали Р.Т. тражећи да дође до куће, да се договоре. Када је дошао полицајце је у униформама затекао у необиљеженом полицијском ”голфу 4”. Полицајцима је рекао да су дрва за кућну употребу, на шта му је Зорић одговорио да је то превелика количина и да ће морати да зове шумара”, наводи се у оптужници.

Додаје се да је Р.Т. полицајцима рекао да је дрва посјекао у својој шуми, али да није звао шумара.

Ухапшени полицајци спроведени у Републичко јавно тужилаштво

Ухапшени полицајци спроведени у Републичко јавно тужилаштво

”Одговорили су му: ”Шта ћемо, да зовемо шумара или да се договоримо?”. Р.Т. је из џепа извадио 50 КМ и дао Зорићу који је рекао: ”Ипак ћемо да зовемо”, па је Р.Т. извадио још једну новчаницу од 50 КМ и предао му. Зорић и Зеба су се потом удаљили према граду, задржавајући 100 КМ који су међусобно подијелили да не изврше службену радњу обавјештавања овлаштеног радника Шумског газдинства ради привременог одузимања дрвних сортимената која је Р. Т. оборио без уредне докуметације, а коју су морали извршити”, наводи се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)