Београд

Ове срамне ријечи је изговорио отац Уроша Блажића на суђењу за масакр

  • Извор: Телеграф
  • 21.08.2024. 13:43

Урош Б. (22) из села Дубона код Младеновца узео је животе деветоро људи међу којима је и дијете од 15 година, а тешко ранио 12 особа тог 4. маја 2023. године.

Данас му се суди у Београду. У судници су породице убијених, људи који мјесецима уназад траже правду, људи којима је из наручја истргнуто оно највредније - њихова дјеца. Већина жртава на Ђурђевдан је сахрањена.

Радиша Блажић, његов отац, терети се да је кућу пуну оружја дао убици на коришћење и омогућио му тиме да дође до пушке којом је извршио стравични злочин. Отац убице више пута је помињан у оптужници, а особа из чијих уста је највише пута изговорено његово име јесте Урош Блажић, који је покушао да оправда злочин тиме што није добио стан од Војске у којој је Радиша радио годинама.

Пуцач из Гимназије довезен у Ургентни центар у свјесном стању

Пуцач из Гимназије довезен у Ургентни центар у свјесном стању

Када је данас Радиша позван за судску говорницу, речено је да може да изнесе одбрану и да се изјасни на одбрану свог сина. Тада је упутио шокантне ријечи.

"Хвала на датој могућности, желим свима да се обратим. Бол и жал које осјећам од тог страшног злочина, да је тамна сила природе учинила да мој син почини такав масакр... Да сам знао да ће да дође до тога, за најмању повреду бих дао главу. Заклетву отаџбини и народу дао сам 1987. године. Ушао сам у официрски чин прије 40 година. Док сам у страхотама деведесетих бранио народ, нисам жалио живот. Не могу да оправдам сина. Имате право да ме прогласите лудим, да ме убијете у четири зида, али ја нисам луд, истина је непобитна", рекао је.

Он је рекао да ће патњу породица убијених "више осјећати његово срце, него срце било кога ко сједи у судници". И то је изговорио пред ожалошћенима!

"У ћелији, уз пост и молитву, ја се молим за васкрсење. Не могу да вјерујем да је мој син тако нешто урадио. Васпитан је да буде поштен, да учи школу, буде домаћин. Сви знају ко сам ја и шта сам ја. Одакле сам потекао и докле сам стигао. Ипак, ништа не може да оправда дјело мог сина. Ја овдје слушам да је мој син пуцао у џак из аутоматске пушке у просторији три са два метра", додао је Радиша Блажић.

Урош Блажић признао да је починио масакр код Младеновца

Урош Блажић признао да је починио масакр код Младеновца

Рекао је да сину никада није говорио о оружју "јер зна да је то зло" и, како је рекао, од тога се клонио од деведесетих.

"Ја сам доведен у ситуацију да се доводи у питање моја кривица, да сам сину дозволио да тако нешто уради. Ја нисам ишао у лов, а камоли да дозволим сину да усмрти момка ког сањам ноћима, који се са мном веселио на неком весељу, имао је кошуљу боје труле вишње. Ја ћу њега жалити као да је син. Ја овдје браним истину, униформу, част официра. Жао ми је што одговарам пред овим судом, што није међународни", рекао је "Телеграф".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.