Анђелко Аћимовић

Отац убијене Ангелине након свједочења дјечака из ''Рибникара'': ''Он је као лед''

  • Извор: Курир
  • 10.10.2024. 20:53

Анђелко Аћимовић, отац једне од жртава, дјевојчице Ангелине Аћимовић, након свједочења дјечака убице (14), који је 8. октобра свједочио у Специјалном суду о злочину од прошле године, изјавио је да не може пуно да говори јер је поступак затворен за јавност, али да још увијек немају све одговоре на питања.

"Оно што смо сазнали јесте да још немамо одговор на питање зашто, јер тај одговор не можемо добити од њега. Постоје кумулативни узроци који су га довели до стања у којем је могао да изврши тако страшно дјело. Ти узроци обухватају довођење њега као дјетета у такво стање, што га је учинило свирепим и опасним убицом“, рекао је отац Ангелине Аћимовић.

Он је додао да ће бити потребно много времена да би дјечак убица изнио неки разлог због ког је починио масакр у "Рибникару". Ипак, истиче Аћимовић, ниједан његов одговор не може бити валидан у вези с тим што је урадио.

"Не може рећи да му је моја Ангелина или било које друго дијете наудило. Такође, не може рећи да је постојање оружја на дохват руке разлог, зашто није убио родитеље. Не може тврдити да је било какав однос са мајком или било ким другим био мотив за убиство те дјеце. То није одговор. Међутим, информације које смо добили о неким дилемама су задовољавајуће, уколико се уопште може говорити о задовољству. Били смо забринути да неће говорити, али је постојала његова жеља, која је у суштини заједничка свим терористима. Слободно могу рећи да он представља неку врсту терористе, са жељом да се експонира, да сазна шта јавност мисли о њему, да добије неку врсту задовољства и подршке, да се о њему прича“, казао је Аћимовић.

"Колебао се, али се, на несрећу, није поколебао"

То је, како је објаснио тата убијене Ангелине, разлог због ког су породице настрадале дјеце очекивале да ће дјечак убица причати. Ипак, признаје да је постојала бојазан да му је неко сугерисао да не говори ништа.

"Одговорио је на већину питања, пружајући довољно материјала да потврдимо наше сумње да су родитељи директно умијешани у довођење њега у стање у којем се налази, кумулативно са другим факторима, одлучивши да је то начин да ријеши своје унутрашње проблеме“, рекао је Анђелко.

Отац убијене дјевојчице Ангелине Аћимовић испричао је пред ТВ камерама да се дјечак убица колебао. Ипак, због чињенице да поступак није отворен за јавност он не смије да износити детаље.

"На велику несрећу, није се поколебао, већ је одлучио да уклони препреке које су се нашле испред њега, Драгана и три дјевојчице, и потом ушао у свој разред и извршио масакр“, рекао је.

"Било је плача, немоћи, бијеса..."

На питање како се осјећао када је видио дјечака убицу у судници, Анђелко Аћимовић каже:

"Видјети родитеље и адвокате је увијек јако тешко, са њиховим надменим и бахатим погледима и понашањем. То је њихов начин живота. Срести убицу, иако је то дијете, јако је тешко. Не можете контролисати своје емоције; било је плача, немоћи, бијеса и неразумијевања како је уопште могуће да једно дериште у себи има демона и уради то. То никоме неће бити јасно, и не можете се држати мирно. Дјеловао је као професионални убица. Давао је исказ, нисмо имали близак контакт нити погледе; био нам је окренут леђима.“

Анђелковић даље наставља да је дјечак убица говорио пред говорницом, окренут према судији.

"Његови одговори су указивали на одређену задршку у ономе што ће рећи. То говори о томе да је концентрисано радио тај посао свједочења, што поново сугерише да врло трезвено и смишљено ради оно што ради. Био је довољно искрен да изнесе податке који показују умијешаност родитеља у разлоге његовог чина“, додао је. 

Он се нада да ће на сљедећем рочишту имати прилику да постави питања дјечаку убици.

Реченица која много говори

Анђелко Аћимовић је коментарисао и реченицу коју је наводно дјечак убица изговорио након почињеног злочина: "Мајко, да ли си сада задовољна?"

"Та реченица много говори, а ако се анализира, не треба даље ништа објашњавати. То указује на то да је постојала нека освета усмјерена према њој, али се питам зашто није окренуо пиштољ према њој. Да је то учинио, данас не бисмо разговарали о овом случају. Смишљено зло које се у њему родило довело је до овога, а тај догађај јасно показује његову дистанцу од мајке и одсуство емпатије. То нам сигнализира да је то коријен зла, и сада можемо слободно то да тврдимо“, сматра Анђелковић.

Према његовим ријечима, кумулација проблема почела је када је отац од пете године дозволио дјетету да се игра са играчкама које су роботи и оружје.

"Користио је ватрено оружје, попут аирсофта, које је забрањено дјеци до 18 година, а да му притом није објашњено да се проблеми не рјешавају оружјем и да је то веома опасно. Трећа ствар коју треба напоменути је велики утицај интернета. Све игрице које је играо од пете године биле су забрањене за дјецу тог узраста и садржавале су насиље, што је у њему стварало другу личност. Такође, разговарао је путем чета са другим људима на енглеском језику, био је затворен у групама и форумима. Те затворене групе су мјеста гдје не можете знати да ли је са друге стране био неки сотонистички предатор који га је припремао за нешто или само играч са којим је играо. Нажалост, то се данас дешава са дјецом“, додао је Анђелко за "К1".

"У клиници се осјећа као код куће"

Поред тога што је дјечак убица зликовац, отац убијене дјевојчице Ангелине Аћимовић каже да и они осјећају да је он дјелимично жртва.

"Морам да кажем да и ми осјећамо да је он дјелимична жртва, иако је зликовац, али је и жртва. Гледајући то са те стране, њему је највише потребна помоћ. У клиници гдје се налази, осјећа се боље него код куће и нема жељу да изађе. То значи да трезвено размишља и да је на слободи у опасности. Како ће даље бити, не треба коментарисати. Биће шта буде, али његово лијечење је дефинитивно неопходно и то на дуже стазе. Он је као лед који нема никаквог осјећаја. Сада се код њега назире мало сажаљења и емпатије, неког осјећаја, што показује да више није равна линија као што је био. Мораће да се прати дуго како би му се помогло, а у случају његовог пуштања на слободу, да би се сви осјећали сигурније“, сматра Анђелко Аћимовић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм