Детаљи трагедије

Отац се сликао са гранатом која му је убила сина (9), игнорисали упозорење на војном полигону

  • 21.06.2024. 21:25

Према писањима хрватских медија, чешка породица, која је изгубила д‌јечака (9) у експлозији до које је дошло у сриједу на подручју хрватског града Обровац, игнорисала је упозорења која су постављена на самом улазу у војни полигон и ипак прешла праг на опасно подручје.

Наиме, како наводи Национал.хр, отац се чак и фотографисао са гранатом коју су потом понијели са собом, а са којом се д‌јечак играо када је дошло до експлозије која му је одузела живот.

Заплијењен руски оклопни монструм!

Заплијењен руски оклопни монструм!

– Држављанин Чешке (46) осумњичен је за тешко кривично д‌јело против опште безбједности у вези са кривичним д‌јелом довођење у опасност живота и имовине, опасна радња или средство – навела је портпаролка задарске полиције Ивана Грбин.

Трагедија се догодила на војном полигону

Војни полигон Јосип Маркић, познатији под некадашњим именом Црвена Земља, на којем се све дешавало, подручје је од изузетног интереса за Хрватску. Војска га користи за обуку. И тада су мјере безбједности строге, а пролаз је забрањен.

Америчке санкције фирмама: Како ће реаговати банке у Српској?

Америчке санкције фирмама: Како ће реаговати банке у Српској?

Након сваке обуке врши се санација и чишћење од остатака експлодираних мина и експлозива.

Откривено шта је експлодирало

Према неким незваничним информацијама портала Данас наводно је ријеч о гранати из ручног минобацача коју су ови Чеси, сакупљачи оваквих чаура и остатака минско-експлозивних средстава, понијели са собом.

Расту тензије: Да ли ће НАТО бранити Кипар у случају напада Хезболаха?

Расту тензије: Да ли ће НАТО бранити Кипар у случају напада Хезболаха?

Ауто им се покварио и дијете се највјероватније играло ван аута са том гранатом, ударајући је о асфалт, односно о тврду подлогу, што је било довољно да експлодира јер такви уређаји немају осигурач већ се активирају ударцем о тврду површину – наводе хрватски медији.

Мјештани су одахнули што се не ради о експлозивној направи одбаченој у околини.

Друга прича у родној држави

Извор близак породици чешким медијима испричао је другачију причу.

За све је криво месо: Хтјела да наручи пицу па открила да је дечко вара

За све је криво месо: Хтјела да наручи пицу па открила да је дечко вара

– Дијете те породице је вјероватно отишло у жбуње да оде у тоалет, не знам. Тамо је наводно пронашао гранату. Подигао ју је и очигледно желио да је покаже осталима, а како се приближавао аутомобилима, граната је експлодирала. То је убило д‌јечака – тврде саговорници РТЛ чији је идентитет заштићен.

Познато стање повријеђених особа

– Ради се о продорним повредама стомака. Након иницијалне тријаже и лијечења, госпођа је одмах оперисана, хируршки збринута и потом смјештена на Од‌јељење интензивне његе. Њено тренутно стање је стабилно – рекао је абдоминални хирург Недиљко Јовић, иначе асистент директора ОБ Задар.

Полиција, која је синоћ и данас до поподнева обавила увиђај, саопштила је да су Чеси у аутомобилу понијели непознату експлозивну направу.

– Експлозивна направа је експлодирала испред аутомобила, а полицијски службеници још утврђују околности због којих се експлозивна направа налазила у аутомобилу – рекла је Ивана Грбин, портпарол ПУ задарске, додајући да је Државно тужилаштво наложило обдукцију тијела д‌јетета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.