Акција ”Грин”

Осумњиченом зеленашу предложен притвор, пријетио жртви и њеном сину

  • 18.07.2024. 11:26

Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци затражило је одређивање једномјесечног притвора Енесу Џанићу (58) из Бањалуке, који је ухапшен у акцији ”Грин” због сумње да је починио зеленаштво и изнуду.

У тужилаштву наводе да је притвор предложен због бојазни да би боравком на слободи осумњичени могао утицати на свједоке, те због постојања нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће поновити кривично дјело.

”Осумњиченом се на терет ставља да је од септембра 2023. до јула ове године у Бањалуци, у намјери да за себе прибави несразмјерну имовинску корист, посуђивао новац на зајам оштећеној К.Р., те користећи њено тешко имовинско стање и лакомисленост, обрачунавао имовинску корист у износу од 76.000,00 марака, те у више наврата пријетио оштећеној и њеном сину”, саопштило је ОЈТ Бањалука.

Као што је АТВ писао осумњичени је жртви обрачунавао зеленашку камату, која је сваким мјесецом расла, те је тражио да му исплати дуг десетоструко већи од позајмљеног износа.

Џанић спроведен у тужилаштво, осумњичен за зеленашење и изнуду

Џанић спроведен у тужилаштво, осумњичен за зеленашење и изнуду

Сумња се да К.Р. није била једина жртва осумњиченог, те да је новац на камату давао и другим особа, што је предмет даље истраге.

Енес Џанић се и раније доводио у везу са више кривичних дјела. Због трговине наркотицима 2006. године је осуђен на годину и по дана затвора, а 2016. године на пет година затвора. Због изнуде 2018. године је осуђен на годину затвора.

Његово име је у жижу јавности доспјело након што је приведен у склопу истраге о паљевини куће Милана Вукелића, грађевинског инжињера из Бањалуке, који је ауто-бомбом убијен у новембру 2007. године. Убиство Вукелића до данас није расвијетљено. Будући да је Џанић с Вукелићем био у свађи због неријешених имовинских односа и он се нашао на мети истражилаца, али је убрзо пуштен на слободу. Џанић је привођен и због пријетњи смрћу бившој супрузи 2020. године, док је и у Њемачкој новчано кажњаван.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.