Akcija ”Grin”

Osumnjičenom zelenašu predložen pritvor, prijetio žrtvi i njenom sinu

  • 18.07.2024. 11:26

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Еnesu Džaniću (58) iz Banjaluke, koji je uhapšen u akciji ”Grin” zbog sumnje da je počinio zelenaštvo i iznudu.

U tužilaštvu navode da je pritvor predložen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao uticati na svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo.

”Osumnjičenom se na teret stavlja da je od septembra 2023. do jula ove godine u Banjaluci, u namjeri da za sebe pribavi nesrazmjernu imovinsku korist, posuđivao novac na zajam oštećenoj K.R., te koristeći njeno teško imovinsko stanje i lakomislenost, obračunavao imovinsku korist u iznosu od 76.000,00 maraka, te u više navrata prijetio oštećenoj i njenom sinu”, saopštilo je OJT Banjaluka.

Kao što je ATV pisao osumnjičeni je žrtvi obračunavao zelenašku kamatu, koja je svakim mjesecom rasla, te je tražio da mu isplati dug desetostruko veći od pozajmljenog iznosa.

Džanić sproveden u tužilaštvo, osumnjičen za zelenašenje i iznudu

Džanić sproveden u tužilaštvo, osumnjičen za zelenašenje i iznudu

Sumnja se da K.R. nije bila jedina žrtva osumnjičenog, te da je novac na kamatu davao i drugim osoba, što je predmet dalje istrage.

Еnes Džanić se i ranije dovodio u vezu sa više krivičnih djela. Zbog trgovine narkoticima 2006. godine je osuđen na godinu i po dana zatvora, a 2016. godine na pet godina zatvora. Zbog iznude 2018. godine je osuđen na godinu zatvora.

Njegovo ime je u žižu javnosti dospjelo nakon što je priveden u sklopu istrage o paljevini kuće Milana Vukelića, građevinskog inžinjera iz Banjaluke, koji je auto-bombom ubijen u novembru 2007. godine. Ubistvo Vukelića do danas nije rasvijetljeno. Budući da je Džanić s Vukelićem bio u svađi zbog neriješenih imovinskih odnosa i on se našao na meti istražilaca, ali je ubrzo pušten na slobodu. Džanić je privođen i zbog prijetnji smrću bivšoj supruzi 2020. godine, dok je i u Njemačkoj novčano kažnjavan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.