Градачац

Одбијена дисциплинска тужба против судије из случаја Низаме Хећимовић

  • Извор: Агенције
  • 09.07.2024. 14:14

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) одбила је, као неосновану, дисциплинску тужбу за немар или непажњу у вршењу службене дужности против судије Општинског суда у Градачцу Лејле Нумановић, потврдио је њен правни посланик Мирнес Ајановић.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца су раније појаснили да се тужба не односи на њену одлуку којом одбија изрећи Нермину Сулејмановићу мјере забране приласка и узнемиравања, како је у медијима раније објављено, него због немара у изради, гдје су копирани дијелови из друге одлуке чињенично сличног предмета.

Ајановић је рекао да је Дисциплинска комисија назначила да се убиство Низаме Хећимовић “не може довести у везу с поступањем тужене у конкретном предмету, а посебно имајући у виду погрешну перцепцију јавности у вези с околностима случаја, као посљедицу медијског извјештавања".

Замјеник директора СИПА побјегао у Хрватску када је сазнао да му се спрема хапшење

Замјеник директора СИПА побјегао у Хрватску када је сазнао да му се спрема хапшење

Правни заступник судије Нумановић каже да је Комисија навела да је образложење у оба рјешења идентично, при чему је једина разлика у двије ријечи у образложењу рјешења, а које се односе на име и презиме, пише "Детектор".

"Како образложење рјешења није обавезујућег карактера, те на начин како је тужена поступила и исправила грешку техничке природе у датим околностима када рјешење није било достављено странкама у поступку, ова комисија не сматра почињењем дисциплинског прекршаја за који се тужена теретила дисциплинском тужбом. Сви проведени докази указују на утврђење да тужена није поступала немарно или непажљиво, обзиром да је након уочене техничке грешке инвалидирала прво рјешење, те израдила и странкама доставила исправљено рјешење", цитирао је Ајановић дио дисциплинске одлуке.

Канцеларија дисциплинског тужиоца је у завршној ријечи затражио утврђивање одговорности, док је правни заступник Ајановић, због недостатка доказа, затражио да се судија Нумановић ослободи дисциплинске тужбе.

Погледајте хапшење службеника Граничне полиције БиХ

Погледајте хапшење службеника Граничне полиције БиХ

Судија Нумановић је током свједочења на истом рочишту изјавила да је, приликом сачињавања рјешења за одбијање захтјева за изрицање мјера забране Сулејмановићу, вршила увид у други предмет – што је њен уобичајен начин рада с циљем усаглашавања судске праксе.

Након што је Сулејмановић у августу прошле године убио супругу и још двије особе, а потом себи одузео живот, у различитим медијима наведено је да је судија Нумановић четири дана прије убистава донијела рјешење којим је одбила приједлог Полицијске станице Градачац да се Сулејмановићу изрекну мјере забране узнемиравања, ухођења и приласка Хећимовић.

На ову одлуку постоји могућност жалбе Другостепеној дисциплинској комисији ВСТВ-а.

Ајановић је потврдио је да још увијек није добио жалбу Канцеларија дисциплинског тужиоца на ову одлуку.

Пратите нас и путем Вибера