Апелација

Одбјеглом Мишковићу суд повриједио право на личну слободу и сигурност!

  • Извор: АТВ
  • 22.01.2024. 14:44

Ивици Мишковићу (64), одбјеглом осуђенику за педофилију, током боравка у притвору у Бањалуци повријеђена су права на личну слободу и сигурност гарантована Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и слобода!

То је утврдио Уставни суд БиХ који је дјелимично уважио Мишковићеву апелацију.

”Утврђује се повреда права на личну слободу и сигурност из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода због тога што није била извршена обавезна двомјесечна контрола оправданости апелантовог притвора”, наводи се у одлуци Уставног суда.


ДОСИЈЕ: О случају педофила Ивице Мишковића

ДОСИЈЕ: О случају педофила Ивице Мишковића

Апелација је поднесена крајем марта прошле године, док је Мишковић боравио у притвору КПЗ Бањалука. Мишковић се, између осталог, жалио на рјешења Основног и Окружног суда у Бањалуци којима му је продужен притвор након потврђивања оптужнице за обљубу дјетета млађег од 15 година. Притвор му је одређен због опасности од бјекства, уз образложење да је, након што је откривен, већ једном напустио БиХ и отишао у Хрватску, чије држављанство има. Као други притворски разлог истакнута је опасност да ће поновити кривично дјело, пише Фактор.

Основни суд је навео да из доказа произлази да је апелант кривично дјело понављао неколико пута према истој оштећеној и да постоји сумња да је то учинио у кући гдје она живи док су у њој боравили њени отац, мајка и брат. Стога је Основни суд указао да, према наводима из оптужнице, "апелант није могао да контролише нагон за чињење таквог дјела ни у ситуацији када је могао бити откривен".

Мишковић без лисица сам остао у просторији из које је побјегао

Мишковић без лисица сам остао у просторији из које је побјегао

Такође, додаје се да се пред другим тужилаштвом против Мишковића водила истрага због истог кривичног дјела.

Мишковић се жалио Уставном суду БиХ да се контрола оправданости његовог задржавања у притвору није радила свака два мјесеца, како је то прописано законом, већ протеком више од четири мјесеца.

”Уставни суд напомиње да непоступање суда у складу са законским роковима код контроле притвора не потпада под неправилност, односно пропуст који се накнадно може исправити. Уставни суд закључује да је у односу на обавезу периодичне судске контроле (ревизије) апелантовог притвора постоји кршење права из Европске конвенције”, наводи се у одлуци Уставног суда БиХ.

АТВ у посједу новог снимка одбјеглог педофила, бјекство под лупом полиције

АТВ у посједу новог снимка одбјеглог педофила, бјекство под лупом полиције

Мишковићева апелација је у преосталом дијелу одбијена, а закључено је да му нису прекршена права на правично суђење и право на претпоставку невиности.

Подсјетимо, Мишковић је 7. новембра побјегао из зграде Основног суда у Бањалуци након што је неправоснажно осуђен на четири године затвора због обљубе 9-годишње дјевојчице. За њим је покренута опширна потрага, али је бјегунац успио да умакне у Хрватску чији је држављанин. За њим је расписана потјернице, али је хрватско правосуђе обавијестило БиХ да га не могу изручити јер нису испуњене правне претпоставке прописане Уговором о изручењу између двије земље. 

Огласио се хрватски министар о одбјеглом педофилу Мишковићу

Огласио се хрватски министар о одбјеглом педофилу Мишковићу



Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм