Штрајк адвоката одгодио суђење

Обезбијеђен новац за 3Д реконструкцију убиства Славише Крунића

Окружни суд у Бањалуци обезбиједио је средства за вршење 3Д реконструкције на поновљеном суђењу за убиство Славише Крунића и његовог тјелохранитеља Жарка Павловића, али још није одређен тачан датум када ће то вјештачење бити урађено.

”Наредба за вршење 3Д реконструкције још није издата, јер се нису стекли сви потреби услови. Знамо ко ће радити реконструкцију. Средства су обезбијеђена, али је потребно да се прво заврше додатна вјештачења, која су предуслов за вршење 3Д реконструкције”, рекао је предсједник судског вијећа Бранимир Јукић.

Штрајк адвоката одгодио суђење, трпе оптужени

Појаснио је да су по наредби суда већ завршена нова четири вјештачења и то по два медицинска и балистичка, а потребно је да се ураде и налази по вјештацима геодетске струке.

Убиство Крунића: Да ли ће суд имати пара за 3Д реконструкцију!?

Убиство Крунића: Да ли ће суд имати пара за 3Д реконструкцију!?

Нови докази данас ипак нису извођени јер се, због штрајка адвоката у Републици Српској, пред судом нису појавили браниоци оптужених. Рочиште је због тога одгођено за 6. новембар.

”Сви браниоци у овом предмету поступају по службеној дужности и обавијестили су суд да због одлуке о штрајку неће поступати док не заврше преговоре с Министарством правде Републике Српске. То није ствар суда, али сматрам да су у томе највише оштећени оптужени, који су за то вријеме у притвору. Ми смо почетком октобра покушали да закажемо претрес, али због штрајка то није било могуће”, рекао је Јукић.

Истакао је да се нада да ће штрајк бити окончан већ 1. новембра за када је најављено одржавање скупштине Адвокатске коморе Српске, на којој би и формално требала бити донесена одлука о прекиду штрајка будући да је Влада Републике Српске јуче прихватила захтјев за измјенама Тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката по службеној дужности, а односи се на повећање вриједности бода са досадашњих 2 КМ на тражене 3 КМ.

”У притвору смо већ пет и по година, можемо још пет”

Првооптужени Бенеди Ђукановић питао је суд, шта ће се десити уколико се штрајк не обустави до 6. новембра, да би му Јукић појаснио да оптужени имају право на изабраног браниоца. Уколико се на то одлуче, суд би онда разријешио браниоце по службеној дужности и суђење би могло да се настави. Ипак Ђукановићу је савјетовано да буде стрпљив и да сачека наредни претрес.

”Нисмо нестрпљиви. У притвору смо већ пет и по година, можемо још пет”, саркастично је рекао Ђукановић.

Њега је занимало и зашто су наложена толика вјештачења, да би Јукић појаснио да је то учињено због свих приговора које је одбрана износила.

Осим Ђукановића за планирање и организовање убиства Крунића и Павловића оптужен је Емилио Балдо, док се Родољуб Гајић терети за помагање убиства. У злочину је учествовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре с Крунићевим возачем Гораном Илићем, који је том приликом рањен.

Ево зашто је укинута пресуда за убиство Крунића

Ево зашто је укинута пресуда за убиство Крунића

Подсјетимо, Врховни суд је укинуо првостепену пресуду и предмет вратио Окружном суду на поновно суђење. Укинутом пресудом Ђукановић је био осуђен на 40 година затвора, Гајић на 20, док је Балдо ослобођен кривице у недостатку доказа.

Злочин се догодио 22. априла 2019. године у Гламочанима код Бањалуке. Жртве су изрешетане хицима из аутоматских пушака док су се у службеном теренцу ”Сектор секјуритија” возили путем за Крунићево породично имање.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.