Štrajk advokata odgodio suđenje

Obezbijeđen novac za 3D rekonstrukciju ubistva Slaviše Krunića

Okružni sud u Banjaluci obezbijedio je sredstva za vršenje 3D rekonstrukcije na ponovljenom suđenju za ubistvo Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, ali još nije određen tačan datum kada će to vještačenje biti urađeno.

”Naredba za vršenje 3D rekonstrukcije još nije izdata, jer se nisu stekli svi potrebi uslovi. Znamo ko će raditi rekonstrukciju. Sredstva su obezbijeđena, ali je potrebno da se prvo završe dodatna vještačenja, koja su preduslov za vršenje 3D rekonstrukcije”, rekao je predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić.

Štrajk advokata odgodio suđenje, trpe optuženi

Pojasnio je da su po naredbi suda već završena nova četiri vještačenja i to po dva medicinska i balistička, a potrebno je da se urade i nalazi po vještacima geodetske struke.

Ubistvo Krunića: Da li će sud imati para za 3D rekonstrukciju!?

Ubistvo Krunića: Da li će sud imati para za 3D rekonstrukciju!?

Novi dokazi danas ipak nisu izvođeni jer se, zbog štrajka advokata u Republici Srpskoj, pred sudom nisu pojavili branioci optuženih. Ročište je zbog toga odgođeno za 6. novembar.

”Svi branioci u ovom predmetu postupaju po službenoj dužnosti i obavijestili su sud da zbog odluke o štrajku neće postupati dok ne završe pregovore s Ministarstvom pravde Republike Srpske. To nije stvar suda, ali smatram da su u tome najviše oštećeni optuženi, koji su za to vrijeme u pritvoru. Mi smo početkom oktobra pokušali da zakažemo pretres, ali zbog štrajka to nije bilo moguće”, rekao je Jukić.

Istakao je da se nada da će štrajk biti okončan već 1. novembra za kada je najavljeno održavanje skupštine Advokatske komore Srpske, na kojoj bi i formalno trebala biti donesena odluka o prekidu štrajka budući da je Vlada Republike Srpske juče prihvatila zahtjev za izmjenama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata po službenoj dužnosti, a odnosi se na povećanje vrijednosti boda sa dosadašnjih 2 KM na tražene 3 KM.

”U pritvoru smo već pet i po godina, možemo još pet”

Prvooptuženi Benedi Đukanović pitao je sud, šta će se desiti ukoliko se štrajk ne obustavi do 6. novembra, da bi mu Jukić pojasnio da optuženi imaju pravo na izabranog branioca. Ukoliko se na to odluče, sud bi onda razriješio branioce po službenoj dužnosti i suđenje bi moglo da se nastavi. Ipak Đukanoviću je savjetovano da bude strpljiv i da sačeka naredni pretres.

”Nismo nestrpljivi. U pritvoru smo već pet i po godina, možemo još pet”, sarkastično je rekao Đukanović.

Njega je zanimalo i zašto su naložena tolika vještačenja, da bi Jukić pojasnio da je to učinjeno zbog svih prigovora koje je odbrana iznosila.

Osim Đukanovića za planiranje i organizovanje ubistva Krunića i Pavlovića optužen je Еmilio Baldo, dok se Rodoljub Gajić tereti za pomaganje ubistva. U zločinu je učestvovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmjeni vatre s Krunićevim vozačem Goranom Ilićem, koji je tom prilikom ranjen.

Еvo zašto je ukinuta presuda za ubistvo Krunića

Еvo zašto je ukinuta presuda za ubistvo Krunića

Podsjetimo, Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio Okružnom sudu na ponovno suđenje. Ukinutom presudom Đukanović je bio osuđen na 40 godina zatvora, Gajić na 20, dok je Baldo oslobođen krivice u nedostatku dokaza.

Zločin se dogodio 22. aprila 2019. godine u Glamočanima kod Banjaluke. Žrtve su izrešetane hicima iz automatskih pušaka dok su se u službenom terencu ”Sektor sekjuritija” vozili putem za Krunićevo porodično imanje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.