Београд

Извукли милионе марака из ланца маркета и куповали станове

  • Извор: Телеграф
  • 10.07.2024. 15:59

По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду у сарадњи са Одјељењем за борбу против корупције МУП Републике Српске и Пореске полиције ухапшено је пет лица због сумње да су извршили кривична дјела прање новца и пореска превара у вези са порезом на додату вредност.

Сумња се да су они у периоду од 1. децембра 2020. године до 31. јула 2023. године преко фантомских фирми извлачили новац у износу од око 2 милијарде динара (око 33 милиона КМ) из привредног друштва “Аман”, који су даље пласирали у иностранство, нелегалну градњу и куповину непокретности у намјери да прикрију незаконито порекло имовине.

Више јавно тужилаштво у Београду је преузело на даље поступање предмет против пет окривљених који се водио пред Трећим основним јавним тужилаштвом због кривичног дјела Грађење без грађевинске дозволе, након што се дошло до сазнања да се поред елемената тог кривичног дела у радњама осумњичених стичу и елементи кривичног дјела Прање новца, које је у надлежности вишег јавног тужилаштва.

Оштетили буџет: Доктор и апотекари нелегално продавали хормоне раста

Оштетили буџет: Доктор и апотекари нелегално продавали хормоне раста

Преузет је и предмет из Другог основног јавног тужилаштва у Београду које је вршило провјере у вези са пореским кривичним дјелом.

Наредном о спровођењу истраге обухваћено је укупно 11 осумњичених од којих се пет већ налази у притвору, петоро је данас лишено слободе, док ће против једне осумњичене бити поднијета кривична пријава у редовном поступку.

Данас су лишени слободе стварни власници фантомских фирми Мирослав Б, Рајка Б, Немања Б, Јован А, и књиговођа Миодраг С, док ће против Андрее А. бити поднијета кривична пријава у редовном поступку.

У притвору се већ налазе заступник ПД “Аман” Немања П, Мирослав Б, законски заступници пд “Аман Реал Естате” Миле В. и Kxalil С, као и двоје фиктивних инвеститора у градњу нелегалног објекта Слободан М. и Младен Н.

Потврђена оптужница против тројице полицајаца ПС Дервента

Потврђена оптужница против тројице полицајаца ПС Дервента

Постоје основи сумње да су осумњичени преко мреже фантомских фирми подношењем лажних фактура извлачили новац из пд “Аман” који су потом подизали са рачуна фантомских фирми и део даље без основа пласирали у иностранство, у Кину.

Други дио су, како се сумња, улагали у изградњу објекта од 40.000 квадратних метара у Сурчину, као и у куповину непокретности велике вриједности на повезана лица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)