Примање мита

Потврђена оптужница против тројице полицајаца ПС Дервента

Окружни суд у Бањалуци потврдио је оптужницу против тројице суспендованих полицајаца ПС Дервента Ивана Зебе, Јована Зорића и Ненада Шаиновића за примање мита, те петорице грађана због давања мита.

Републичко јавно тужилаштво Зеби, Зорићу и Шаиновићу на терет ставља да су приликом обављања службене дужности, односно контроле саобраћаја, узимали мито од грађана како би им опростили саобраћајне прекршаје.

Такође оптужени су и да су у више наврата узимали мито од особа које су се бавиле бесправном сјечом шуме, да их не пријаве надлежном Шумског газдинству.

Оптужница против полицајаца подијељења је у четири тачке у којима је наведено 11 догађаја у којима су примали мито. Радило се углавном о износима од по 50 марака, али су описани и случајевима у којима су узимали и 20 и 30 марака мита. Колико су полицајци били упорни у наплаћивању ”апанаже” видљиво је у тачки оптужнице 1.5. која се односи на Зебу и Зорића.

Полицајци осумњичени за рекетирање трговаца огревом!

Полицајци осумњичени за рекетирање трговаца огревом!

”Оптужени су 6. октобра 2023. године дошли до породичне куће Р.Т., у којој живе његови родитељи, гдје су уочили већу количини дрвних сортимената. Телефоном су контактирали Р.Т. тражећи да дође до куће, да се договоре. Када је дошао полицајце је у униформама затекао у необиљеженом полицијском ”голфу 4”. Полицајцима је рекао да су дрва за кућну употребу, на шта му је Зорић одговорио да је то превелика количина и да ће морати да зове шумара”, наводи се у оптужници.

Додаје се да је Р.Т. полицајцима рекао да је дрва посјекао у својој шуми, али да није звао шумара.

”Одговорили су му: ”Шта ћемо, да зовемо шумара или да се договоримо?”. Р.Т. је из џепа извадио 50 КМ и дао Зорићу који је рекао: ”Ипак ћемо да зовемо”, па је Р.Т. извадио још једну новчаницу од 50 КМ и предао му. Зорић и Зеба су се потом удаљили према граду, задржавајући 100 КМ који су међусобно подијелили да не изврше службену радњу обавјештавања овлаштеног радника Шумског газдинства ради привременог одузимања дрвних сортимената која је Р. Т. оборио без уредне докуметације, а коју су морали извршити”, наводи се у опутжници.

Ухапшени полицајци спроведени у Републичко јавно тужилаштво

Ухапшени полицајци спроведени у Републичко јавно тужилаштво

Тужилаштво је оптужницом предложило да се од полицијских службеника одузме имовинска корист прибављена кривичним дјелом, као и да им изрекне мјера безбједности забране вршења позива, дјелатности или дужности.

За давање мита полицајцима оптужени су Саво Стјепановић, Петар Станић, Ненад Станић, Младен Акрап и Саво Марић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.