Beograd

Izvukli milione maraka iz lanca marketa i kupovali stanove

  • Izvor: Telegraf
  • 10.07.2024. 15:59

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Odjeljenjem za borbu protiv korupcije MUP Republike Srpske i Poreske policije uhapšeno je pet lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela pranje novca i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Sumnja se da su oni u periodu od 1. decembra 2020. godine do 31. jula 2023. godine preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko 2 milijarde dinara (oko 33 miliona KM) iz privrednog društva “Aman”, koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti u namjeri da prikriju nezakonito poreklo imovine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog djela Građenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog dela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog djela Pranje novca, koje je u nadležnosti višeg javnog tužilaštva.

Oštetili budžet: Doktor i apotekari nelegalno prodavali hormone rasta

Oštetili budžet: Doktor i apotekari nelegalno prodavali hormone rasta

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koje je vršilo provjere u vezi sa poreskim krivičnim djelom.

Narednom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Danas su lišeni slobode stvarni vlasnici fantomskih firmi Miroslav B, Rajka B, Nemanja B, Jovan A, i knjigovođa Miodrag S, dok će protiv Andree A. biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

U pritvoru se već nalaze zastupnik PD “Aman” Nemanja P, Miroslav B, zakonski zastupnici pd “Aman Real Еstate” Mile V. i Kxalil S, kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N.

Potvrđena optužnica protiv trojice policajaca PS Derventa

Potvrđena optužnica protiv trojice policajaca PS Derventa

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz pd “Aman” koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inostranstvo, u Kinu.

Drugi dio su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrijednosti na povezana lica.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.