Чека се суђење

Годишњица масовног убиства - сјећање на младе убијене у Малом Орашју и Дубони

  • Извор: РТС
  • 04.05.2024. 07:59

У масовном убиству у Дубони и Малом Орашју, селима код Младеновца и Смедерева, на данашњи дан прије годину дана страдало је деветоро и рањено 12 младих људи. Урош Блажић, оптужен за тешко убиство, чека суђење у притвору. Припремно рочиште пред почетак суђења заказано je за 23. мај. Породице, пријатељи и грађани окупиће се на мјесту страдања младића у Равном Гају, у Малом Орашју.

Нешто послије 22 часа и 30 минута 4. маја прошле године, дан послије злочина у ОШ "Владислав Рибникар", у Малом Орашју су убијени Немања Стевановић, Лазар Миловановић, Марко Митровић, Александар Миловановић, Никола Милић. Неколико минута касније, у сусједном селу, Дубони, убијени су Милан и Кристина Панић и Далибор Тодоровић. Тешко рањени Петар Митровић из Малог Орашја преминуо је педесет дана касније у болници.

У јутарњим сатима 5. маја, у Грошници код Крагујевца ухапшен је осумњичени за масовно убиство Урош Блажић, који је у тренутку злочина имао непуну 21 годину. 

Шта се крије иза резолуције о Сребреници

Шта се крије иза резолуције о Сребреници

Оптужницом против Блажића обухваћени су и његов отац Р.Б., ујак Г.Г. и брат од ујака Б.Г. Припремно рочиште пред почетак суђења заказано је за 23. мај у Вишем суду у Смедереву.

Двије жртве биле су малољетне. Најмлађа је имала 14, а најстарија 25 година. Неки од рањених још се нису у потпуности опоравили.

У Малом Орашју, тешко су рањени Милош Јовановић (23), Јован Ранковић (21) и Немања Илић (20), а лакше Алекса Ђорђевић (21) и Никола Митровић (19).

У Дубони су тешко повријеђени Невена Вујић (19) и Иван Ивковић (16) из Дубоне и Андријана Митровић (17) и Анђела Стевановић (17) из Малог Орашја, које су се те вечери затекле у Дубони.

Тешке повреде претрпјели су и Јовица Стевановић (52), Миломир Мијаиловић (56) и његов брат од стрица Предраг (54). Лакше је повређен Милан Пешић (32) из Велике Крсне.

Српска Мона Лиза изгубила животну битку: Александра ће бити сахрањена на Велику суботу

Српска Мона Лиза изгубила животну битку: Александра ће бити сахрањена на Велику суботу

Годишњи помен жртвама одржан је у суботу, 27. априла.

Окупљање на месту страдања, хуманитарни турнир и документарни филмови

На годишњицу масовног убиства, породице, пријатељи и грађани окупљају се на мјесту страдања младића у Равном Гају, у Малом Орашју.

Недалеко од тог мјеста, на терену ФК Равни Гај, одржава се комеморативни програм, који почиње у 11 часова.

Биће приказан получасовни документарни филм, под називом "Небеска дружина".

Одржаће се и рецитал, а након тога и меморијални турнир у фудбалу. Турнир ће бити хуманитарног карактера.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм