Украдени идентитети

АТВ сазнаје: Гиба и Дуловић се крили у Сарајеву са лажним бх. пасошима

Душко Јовановић Гиба и Дарко Дуловић, држављани Србије који се доводе у везу са Кавачким кланом и криминалном групом Вељка Беливука, у Сарајеву су се крили помоћу украдених идентитета!

Како сазнаје АТВ Душко Јовановић је имао легалан пасош БиХ на име Горан Стојановић, док се Дарко Дуловић користио именом Ђорђе Куга.

"Обојица су се користила краденим идентитетима. Ради се о стварним особама, које годинама нису подизале документе у БиХ. Осумњичени су то искористили, тако што су прибавили њихове личне податаке које су потом искористили да дођу до важећих путних исправа, са својим фотографијама", открива извор близак истрази.

Подсјетимо, Јовановић и Дуловић ухапшени су у елитној згради Сарајево Tower у насељу Пофалићи, гдје су изнајмили стан. Федерални медији првобитно су објавили да су ухапшени на основу потјерница, које је за њима расписала Србија, али незванично сазнајемо да Јовановић уопште нема активну међународну потјерницу, што значи да је његова екстрадиција упитна...

Јовановић нема потјерницу

Иако се ради о особама за које се сумња да су умијешане у убиства и више тешких злочина, МУП Кантона Сарајево обојицу сумњичи за кривотворење исправа.

"Држављани Србије Д.Д. и Д.Ј. ухапшени су у сарадњи са Обавјештано-безбједносном агенцијом БиХ. У тренутку лишења слободе, ови мушкарци су имали идентификациона документа Босне и Херцеговине, с идентитетима различитим од стварних, због чега постоји основ сумње да су починили кривично дјело кривотворење исправе", саопштио је јуче МУП Кантона Сарајево, наводећи да је у току интезиван рад на документовању криминогених активности тих особа.



У Сарајеву ухапшен Гиба: Свједок-сарадник га одао на суђењу Беливуковом клану

У Сарајеву ухапшен Гиба: Свједок-сарадник га одао на суђењу Беливуковом клану



Незванично, полиција истражује да ли су Јовановић и Дуловић у Сарајеву боравили по одређеном задатку, односно да ли су евентуални спремали да изврше неко кривично ђело. У међувремену су предати у надлежност Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, гдје је у току њихово испитивање након чега ће тужилац одлучити да ли има довољно разлога да тражи њихово притварање или ће обојица бити пуштени на слободу.

Озбиљан безбједносни проблем

Иначе, крађа идентитета је веома озбиљан безбједносни проблем годинама представља нерјешиву енигму за безбједносне агенције на простору бивше Југославије, а посебно у БиХ.

"Криминалци користе лажне идентитете да се несметано крећу Европом и да остану испод полицијског радара, чак и када за њима постоје активне међународне потјернице. Све државе региона морају се озбиљно позабавити том проблематиком", каже извор АТВ-а.

Због крађе идентитета у БиХ је спроведено на десетине полицијских акција које су резултирале разоткривањем стотина лажних докумената и њиховим поништавањем. Фалсификоване документе БиХ тако су имали разне плаћене убице, нарко-босови, чланови свјетски познате разбојничке групе "Пинк Пантер" и слично.

Убице Вукотића имале документе БиХ

Међу звучнијим именима које су у посљедње вријеме откривени са лажним пасошем БиХ био је и вископозиционирани члан "Кавачког клана" Радоје Живковић Жути који је септембра прошле године ухапшен у Турској због сумње да је организовао убиство вође "Шкаљарског клана" Јована Вукотића у Истанбулу. Истрагом је утврђено да је Живковић у Турску одлетио са пасошем БиХ који му је средином 2021. године издат у ПУ Бањалука на име Андреј Јовић. Турска полиција тада је ухапсила 12 особа и пронашла 17 лажних докумената и то БиХ, Швајцарске, Украјине и Чешке.


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм