ATV

Ukradeni identiteti

ATV saznaje: Giba i Dulović se krili u Sarajevu sa lažnim bh. pasošima

 • Autor: Ognjen Matavulj
 • 19.09.2023. 13:08

Duško Jovanović Giba i Darko Dulović, državljani Srbije koji se dovode u vezu sa Kavačkim klanom i kriminalnom grupom Veljka Belivuka, u Sarajevu su se krili pomoću ukradenih identiteta!

Kako saznaje ATV Duško Jovanović je imao legalan pasoš BiH na ime Goran Stojanović, dok se Darko Dulović koristio imenom Đorđe Kuga.

"Obojica su se koristila kradenim identitetima. Radi se o stvarnim osobama, koje godinama nisu podizale dokumente u BiH. Osumnjičeni su to iskoristili, tako što su pribavili njihove lične podatake koje su potom iskoristili da dođu do važećih putnih isprava, sa svojim fotografijama", otkriva izvor blizak istrazi.

Podsjetimo, Jovanović i Dulović uhapšeni su u elitnoj zgradi Sarajevo Tower u naselju Pofalići, gdje su iznajmili stan. Federalni mediji prvobitno su objavili da su uhapšeni na osnovu potjernica, koje je za njima raspisala Srbija, ali nezvanično saznajemo da Jovanović uopšte nema aktivnu međunarodnu potjernicu, što znači da je njegova ekstradicija upitna...

Jovanović nema potjernicu

Iako se radi o osobama za koje se sumnja da su umiješane u ubistva i više teških zločina, MUP Kantona Sarajevo obojicu sumnjiči za krivotvorenje isprava.

"Državljani Srbije D.D. i D.J. uhapšeni su u saradnji sa Obavještano-bezbjednosnom agencijom BiH. U trenutku lišenja slobode, ovi muškarci su imali identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine, s identitetima različitim od stvarnih, zbog čega postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo krivotvorenje isprave", saopštio je juče MUP Kantona Sarajevo, navodeći da je u toku intezivan rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti tih osoba.U Sarajevu uhapšen Giba: Svjedok-saradnik ga odao na suđenju Belivukovom klanu

U Sarajevu uhapšen Giba: Svjedok-saradnik ga odao na suđenju Belivukovom klanuNezvanično, policija istražuje da li su Jovanović i Dulović u Sarajevu boravili po određenom zadatku, odnosno da li su eventualni spremali da izvrše neko krivično đelo. U međuvremenu su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, gdje je u toku njihovo ispitivanje nakon čega će tužilac odlučiti da li ima dovoljno razloga da traži njihovo pritvaranje ili će obojica biti pušteni na slobodu.

Ozbiljan bezbjednosni problem

Inače, krađa identiteta je veoma ozbiljan bezbjednosni problem godinama predstavlja nerješivu enigmu za bezbjednosne agencije na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno u BiH.

"Kriminalci koriste lažne identitete da se nesmetano kreću Еvropom i da ostanu ispod policijskog radara, čak i kada za njima postoje aktivne međunarodne potjernice. Sve države regiona moraju se ozbiljno pozabaviti tom problematikom", kaže izvor ATV-a.

Zbog krađe identiteta u BiH je sprovedeno na desetine policijskih akcija koje su rezultirale razotkrivanjem stotina lažnih dokumenata i njihovim poništavanjem. Falsifikovane dokumente BiH tako su imali razne plaćene ubice, narko-bosovi, članovi svjetski poznate razbojničke grupe "Pink Panter" i slično.

Ubice Vukotića imale dokumente BiH

Među zvučnijim imenima koje su u posljednje vrijeme otkriveni sa lažnim pasošem BiH bio je i viskopozicionirani član "Kavačkog klana" Radoje Živković Žuti koji je septembra prošle godine uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je organizovao ubistvo vođe "Škaljarskog klana" Jovana Vukotića u Istanbulu. Istragom je utvrđeno da je Živković u Tursku odletio sa pasošem BiH koji mu je sredinom 2021. godine izdat u PU Banjaluka na ime Andrej Jović. Turska policija tada je uhapsila 12 osoba i pronašla 17 lažnih dokumenata i to BiH, Švajcarske, Ukrajine i Češke.


Pratite nas i putem Vibera

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.