Дебели досије

Ево шта је све урадио Фатон Хајризи у посљедње двије деценије

  • Извор: Телеграф
  • 19.07.2024. 22:57

За убиство полицајца Николе Крсмановића (34) и рањавање полицајца Вјекослава Илића (50) приликом контроле возила на контролном пункту у Липничком Шору, осумњичен је албански терориста Фатон Хајризи, за чије име се везује низ криминалних дјела.

Фатон Хајризи већ два дана једна је од главних тема домаћих медија због свирепог убиства Крсмановића, ипак мало ко је примијетио да се он већ двије деценије провлачи по нашим медијима. 

Оно што је познато, када је ријеч о Фатону, јесте да је осуђен за убиство руског војника Кфора код Дренице прије двије деценије, да је побјегао из казнено-поправног центра Смрековница, гдје је служио казну, а данас је опет постао главна тема домаћих медија.

Драгољуб срео Фатона: Иде човјек, капут преко руке носи

Драгољуб срео Фатона: Иде човјек, капут преко руке носи

Фатон је управо онај Абанац који је из затвора побјегао почетком мјесеца. Како су тада медији писали, Фатон је током 22 године служења казне бјежао већ осам пута, а почетком јула из затвора је побјегао и девети пут. Он је успио да побјегне и из америчке базе Бондстил, пише Телеграф.

"Он је и корисник викенда. Посљедњи пут је викенд користио од 1. до 3. овог мјесеца. За његов одлазак из установе припремљена је преписка и обавијештена полиција. У вези са случајем, до окончања увиђаја суспендован је службеник посматрачке собе Ф.Р“, наводи се у саопштењу које је издато поводом његовог бјекства.

Подсјетимо, Фатон Хајризи осуђен је и за оружану пљачку у Глоговцу приликом које су повријеђена четири припадника тзв. косовске полиције.

АТВ на мјесту убиства Хајризија: Јаке полицијске снаге на терену

АТВ на мјесту убиства Хајризија: Јаке полицијске снаге на терену

Хајризи је са 15 година, док је ишао у школу, разговарао са руским војником, узео му пиштољ и убио га. Он је рекао да је убиство починио након што је видио да је руски војник вријеђао неке Албанце. За ово убиство осуђен је на 27 година затвора. Али, како је сам Хајризи признао, три дана након што је послат у затвор у Митровици, успио је да побјегне одатле. То се десило 2000. године.

"Ја сам Фатон Хајризи, који је из редова ОВК отишао у рат као четрнаестогодишњак. Ја сам Фатон Хајризи који је дјеловао на сјеверу 2006-2007. за добробит ове земље. Није нормално, држали су ме у затвору 23 године, данас имам 40 година“, жалио се о овом случају на друштвеној мрежи ТикТок.

За своје прво бјекство из затвора рекао је да је користио прозор купатила у затвору у Митровици. Хајризија су тада ухапсили војници КФОР-а. Како је сам рекао, други пут је побјегао из приштинског затвора, док је једном побјегао из војне базе. Хајризи је 2012. године побјегао из затвора у Призрену попевши се на затворски зид и прешавши ограду од бодљикаве жице. Ухапшен је након полицијске акције.

Дачић открио нове детаље: Фатон украо бицикл, био је спреман да убије још неког

Дачић открио нове детаље: Фатон украо бицикл, био је спреман да убије још неког

У јулу 2007. године побјегао је из затвора Дубрава, заједно са још шест затвореника, осуђених за тешка кривична дјела. Након што су прошли затворске ограде, чекали су их други људи, који су почели да пуцају на затворске чуваре. Након истраге, ухапшени су неки запослени у затвору Дубрава и још неке особе за које се сумњало да су помагале у бјекству.

Неколико мјесеци након бјекства, у септембру 2007. године, дошло је до оружане пљачке у Глоговцу, гдје су четири особе са оружјем и маскама опљачкале златару и у бјекству упуцале двојицу полицајаца и власника радње. Вриједност украденог злата била је око 63.000 евра. У наставку потраге за разбојницима, у селу Брузник-Вучитрн, полицијска патрола је покушала да заустави сумњиви аутомобил. Осумњичени из тог аутомобила пуцали су на полицију и ватреним оружјем ранили двојицу полицајаца и успјели да побјегну пешке.

Фатон Хајризи ликвидиран је данас у атру Бање Ковиљаче, а приликом ликвидације испалио је цијели шаржер метака на припаднике полиције, одбивши да се преда. 

Сутра ће бити одржана сахрана полицајца Николе Крсмановића, ког је убио Хајзири, а министар Дачић посјетио је данас другог рањеног полицајца.

Пратите нас и путем Вибера