Debeli dosije

Еvo šta je sve uradio Faton Hajrizi u posljednje dvije decenije

  • Izvor: Telegraf
  • 19.07.2024. 22:57

Za ubistvo policajca Nikole Krsmanovića (34) i ranjavanje policajca Vjekoslava Ilića (50) prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, osumnjičen je albanski terorista Faton Hajrizi, za čije ime se vezuje niz kriminalnih djela.

Faton Hajrizi već dva dana jedna je od glavnih tema domaćih medija zbog svirepog ubistva Krsmanovića, ipak malo ko je primijetio da se on već dvije decenije provlači po našim medijima. 

Ono što je poznato, kada je riječ o Fatonu, jeste da je osuđen za ubistvo ruskog vojnika Kfora kod Drenice prije dvije decenije, da je pobjegao iz kazneno-popravnog centra Smrekovnica, gdje je služio kaznu, a danas je opet postao glavna tema domaćih medija.

Dragoljub sreo Fatona: Ide čovjek, kaput preko ruke nosi

Dragoljub sreo Fatona: Ide čovjek, kaput preko ruke nosi

Faton je upravo onaj Abanac koji je iz zatvora pobjegao početkom mjeseca. Kako su tada mediji pisali, Faton je tokom 22 godine služenja kazne bježao već osam puta, a početkom jula iz zatvora je pobjegao i deveti put. On je uspio da pobjegne i iz američke baze Bondstil, piše Telegraf.

"On je i korisnik vikenda. Posljednji put je vikend koristio od 1. do 3. ovog mjeseca. Za njegov odlazak iz ustanove pripremljena je prepiska i obaviještena policija. U vezi sa slučajem, do okončanja uviđaja suspendovan je službenik posmatračke sobe F.R“, navodi se u saopštenju koje je izdato povodom njegovog bjekstva.

Podsjetimo, Faton Hajrizi osuđen je i za oružanu pljačku u Glogovcu prilikom koje su povrijeđena četiri pripadnika tzv. kosovske policije.

ATV na mjestu ubistva Hajrizija: Jake policijske snage na terenu

ATV na mjestu ubistva Hajrizija: Jake policijske snage na terenu

Hajrizi je sa 15 godina, dok je išao u školu, razgovarao sa ruskim vojnikom, uzeo mu pištolj i ubio ga. On je rekao da je ubistvo počinio nakon što je vidio da je ruski vojnik vrijeđao neke Albance. Za ovo ubistvo osuđen je na 27 godina zatvora. Ali, kako je sam Hajrizi priznao, tri dana nakon što je poslat u zatvor u Mitrovici, uspio je da pobjegne odatle. To se desilo 2000. godine.

"Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao četrnaestogodišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je djelovao na sjeveru 2006-2007. za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me u zatvoru 23 godine, danas imam 40 godina“, žalio se o ovom slučaju na društvenoj mreži TikTok.

Za svoje prvo bjekstvo iz zatvora rekao je da je koristio prozor kupatila u zatvoru u Mitrovici. Hajrizija su tada uhapsili vojnici KFOR-a. Kako je sam rekao, drugi put je pobjegao iz prištinskog zatvora, dok je jednom pobjegao iz vojne baze. Hajrizi je 2012. godine pobjegao iz zatvora u Prizrenu popevši se na zatvorski zid i prešavši ogradu od bodljikave žice. Uhapšen je nakon policijske akcije.

Dačić otkrio nove detalje: Faton ukrao bicikl, bio je spreman da ubije još nekog

Dačić otkrio nove detalje: Faton ukrao bicikl, bio je spreman da ubije još nekog

U julu 2007. godine pobjegao je iz zatvora Dubrava, zajedno sa još šest zatvorenika, osuđenih za teška krivična djela. Nakon što su prošli zatvorske ograde, čekali su ih drugi ljudi, koji su počeli da pucaju na zatvorske čuvare. Nakon istrage, uhapšeni su neki zaposleni u zatvoru Dubrava i još neke osobe za koje se sumnjalo da su pomagale u bjekstvu.

Nekoliko mjeseci nakon bjekstva, u septembru 2007. godine, došlo je do oružane pljačke u Glogovcu, gdje su četiri osobe sa oružjem i maskama opljačkale zlataru i u bjekstvu upucale dvojicu policajaca i vlasnika radnje. Vrijednost ukradenog zlata bila je oko 63.000 evra. U nastavku potrage za razbojnicima, u selu Bruznik-Vučitrn, policijska patrola je pokušala da zaustavi sumnjivi automobil. Osumnjičeni iz tog automobila pucali su na policiju i vatrenim oružjem ranili dvojicu policajaca i uspjeli da pobjegnu peške.

Faton Hajrizi likvidiran je danas u atru Banje Koviljače, a prilikom likvidacije ispalio je cijeli šaržer metaka na pripadnike policije, odbivši da se preda. 

Sutra će biti održana sahrana policajca Nikole Krsmanovića, kog je ubio Hajziri, a ministar Dačić posjetio je danas drugog ranjenog policajca.

Pratite nas i putem Vibera