Операција ”Алфа-Панонија”

До Бегановића довела истрага аустријске полиције

Акција ”Алфа” у којој је ухапшен Изет Бегановић из Бањалуке и његови сарадници, проистакла је из међународне сарадње и операције ”Алфа-Панонија” у којој је аустријска полиција заплијенила око 500 килограма дроге и ријешила убиство које је починио држављанин БиХ.

Резултати операције ”Алфа-Панонија” јуче су презентовани на конференцији за медије у Аустрији гдје је наведено да је радна група формирана 2020. године, те да су разбијене најмање четири криминалне групе, чија су окосница били људи са Балкана и из држава бивше Југославије.

Ријешено убиство које је починио Бањалучанин

Шеф Штајерске државне криминалистичке полиције Рене Корнбергер навео је да је том линијом истраге разјашњено наручено убиство у Будви, које је резултат рата которских кланова.

Ko je Banjalučanin izručen Crnoj Gori: Osuđen za ubistvo Pižonovog zeta

Ko je Banjalučanin izručen Crnoj Gori: Osuđen za ubistvo Pižonovog zeta

Како је потврђено за АТВ ријеч је о убиству Горана Ђуричковића који је 27. октобра 2015. године убијен испред свог кафића ”Old fishermans pub” на шеталишту у Будви, а за које је Виши суд у Подгорици осудио Бањалучанина Срђана Поповића званог Гринго на 15 година и 10 мјесеци затвора. Убиство је расвјетљено док је Поповић у Аустрији ”лежао” осмогодишњу казну затвора за шверц четири килограма кокаина који је од њега одузет у августу 2017. године.

Бегановићеве везе ухапшеним држављанима БиХ

Осим Поповића и други држављани БиХ су ”падали” по Аустрији са заплијењеном дрогом. Како сазнајемо међу њима су Станимир Б., Милорад Ј. и други. Истрагом се дошло до доказа да су неки од њих повезани са Бегановићем који је прије два дана ухапшен у Бањалуци, заједно са Аднаном Келецијом из Бањалуке и Садиком Кеврићем из Брчког. Њима је Тужилаштво БиХ предложило мјеру притвора, а рочиште је данас одржано пред Судом БиХ.

”Акција ”Алфа” је вођена од 2017. године када је овај предмет, кроз међународну сарадњу, формиран у Тужилаштву БиХ”, каже извор близак истрази.

Познато ко је ухапшен са Бегановићем: Осумњичени за криминал ”високе разине”

Познато ко је ухапшен са Бегановићем: Осумњичени за криминал ”високе разине”

Аустријске власти су саопштиле да су управо налази о сарадњи криминалних организација из држава бивше Југославије довели до оснивања радне групе која је радила операцију ”Алфа-Панонија”, а у којој су сарађивали званичници из Штајерске и Бургенланда. Од тада су разбијене најмање четири криминалне групе, расвијетљено је поменуто убиство, заплијењено око 500 килограма дроге, те су откривена 4,5 килограма екслозива са детонатором на задњем сједишту аутомобила. 

”Борба против организованог криминала је често више од 60 одсто борба против криминала повезаног са дрогом“, рекао је директор Федералне канцеларије криминалистичке полиције Андреас Холцер новинарима у сриједу, преноси ”ОРФ”.

Ухапшене 73 особе са Балкана

Појаснио је да су, кроз четири линије истраге, током операције ухапшене 73 особе из више балканских земаља. Према Холцеру њихове везе су се прошириле на Турску, Словачку, Чешку и Њемачку, а већина починилаца је већ осуђена.

Погледајте хапшење осумњичених у акцији ”Алфа”

Погледајте хапшење осумњичених у акцији ”Алфа”

Како су саопштили под вођством Бургенланда спроведена је акција ”Вог”.

”Албанска група починилаца прокријумчарила је марихуану постављену у ормаре за намештај“, рекао је шеф Бургенландске полиције Герхард Брауншмит.

Столари из Србије марихуану скривали у намјештај

Додао је да је марихуана узгојена у Албанији, пребачена на подручје Косова гдје је претоварена и превезена у Србију у којој су локални столари обезбједили камуфлажу прије даљег шверца.

Ексклузивно на АТВ: Тренутак хапшења Изета Бегановића

Ексклузивно на АТВ: Тренутак хапшења Изета Бегановића

Појашњено је да је 28 особа ухапшено у граничном појасу са Словачком, а један од вођа групе је побјегао након размјене ватре с полицијом на Косову, да би на крају био ухапшен у Белгији. Тренутно му се суди у Бечу и пријетио му од 20 година до доживотног затвора.

Фото/принтскрин: ОРФ

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.