Језиви детаљи

Дјечак убица испричао како је починио масакр у ''Рибникару'' - Желио сам да извршим овај чин

  • Извор: Курир
  • 06.10.2024. 06:37

"Ја пуцам лијевом руком. Једном руком сам држао пиштољ. Нисам имао намјеру да убијем све ученике који су тога јутра били на часу историје, али јесам планирао да започнем у разреду у који идем. Циљ су ми били ученици седмог разреда генерално. Понио сам 92 метка, имао сам жељу да искористим сву муницију. Планирао сам све двије или три недјеље, али сам коначну одлуку донио тог јутра. Желио сам да извршим овај чин. Пуцао сам на ученике."

Овим ријечима је, како Курир ексклузивно сазнаје, дјечак-убица, који је 3. маја прошле године у Основној школи Владислав Рибникар на Врачару у Београду убио деветоро ученика и радника обезбјеђења, признао и до детаља описао како је испланирао и починио масакр. Он је, свједочећи путем видео-линка средином јула прошле године, у истрази која је у то вријеме вођења пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду против његовог оца, пристао да одговори на сва питања, иако је упозорен да као најближи сродник по закону може да не свједочи.

Идеја са Јутјуба

Тринаестогодишњак је тада признао и да је масакр починио из два очева пиштоља, која је, како је рекао, лако нашао у плакару у стану и у своју собу их пребацио два дана прије злочина. Потврдио је и да га је отац водио у стрељану и био "поносан на њега како пуца, на његову технику и прецизност".

Идеју да почини масакр, како је рекао, добио је док је гледао на Јутјубу документарац на исту тему.

- Ако се добро сјећам, у 8.02 сам фотографисао оружје у дневној соби, узео сам ранац, убацио оружје у њега и кренуо у школу. Планирао сам да закасним тај дан на први час да би дјеца била у учионици. Нисам баш зацртао, али сам планирао да дођем баш пред крај - изјавио је дјечак-убица у исказу у који је Курир ексклузивно имао увид.

Дјечаков отац Владимир Кецмановић, подсјетимо, оптужен је за тешко дјело против опште сигурности јер је у периоду од годину дана прије масакра у школи обучавао сина да пуца и омогућио му да гађа мете у облику концентричних кругова и силуета људи, да пуни оквир пиштоља и учио га како да стоји и дише док пуца. Оптужница је подигнута и против дјечакове мајке Миљане Кецмановић за неовлашћено држање муниције, пошто је њен ДНК нађен на чаури која је затечена код врата кабинета историје.

Данас су локални избори

Данас су локални избори

На питање да ли је тачно да је прије злочина направио списак на ком је писало на енглеском "примарне мете", са именима дјеце, дјечак убица је потврдио да јесте и да је одлучио да убије вршњаке јер се осјећао "нецијењено и одбачено".

- Да, јесам. Ја сам желио да наставим са тим својим чином, тако да сам одлучио да за ту прву учионицу у коју бих ушао, да евентуално напишем имена, на примјер дјеце за коју би ми било, тачније ученика, за које би ми било да кажем океј да их погодим, али тај списак се продужио на можда 22 или 23 имена, тако да сам тај списак одбацио и нисам желио да се водим по списку, односно да имам неке индивидуалце. Не знам тачно о чему сам размишљао тада, али волио сам да избјегнем да пуцам у нека лица са којима сам у добрим односима - изјавио је.

Рекао је и да му није било битно да ли пуца у дјечаке или дјевојчице, али је признао и да је, када је дошао у школу, размишљао на тренутак. Међутим, тада је пуцао у чувара Драгана Влаовића.

- Прије него што сам почео са својим чином оклијевао сам, имао сам жељу да се ипак обратим мајци, да се вратим кући, али у том тренутку ми прилази чувар и пита ме хоћу ли ући у учионицу, било је два минута до звона. Ја сам рекао да ћу сачекати, а онда сам већ био под стресом, успаничио сам се и видио сам га као неку пријетњу. Можда у смислу да би могао да ме спријечи да се вратим кући - рекао је малољетни убица.

Пуцао насумично

Како је рекао, свјестан је да је пуцао у Драгана и да је он пао мртав, али није видио крв. Хице је потом испалио у двије дежурне дјевојчице, потом у дјевојчицу која је стајала на ходнику, а да је потом наставио према учионици.

- Не знам зашто сам пуцао у ту дјецу, нисам их познавао. Пуцао сам насумично, нисам се обазирао на кога пуцам. Сјећам се да сам испалио метак у правцу дјевојчице која је само стајала, а коју не познајем. Када сам ушао у учионицу, нисам никога препознавао. Знам да је професорка била унутра, речено ми је да је рањена. Имао сам још метака, не знам зашто сам престао да пуцам. Искочио сам кроз прозор и позвао полицију. Мислио сам да је то исправно, да се предам. Плашио сам се и да неко може да ме повриједи или убије - навео је дјечак убица.

У исказу у који је Курир ексклузивно имао увид, дјечаку убици је постављено питање и како се сада искрено осјећа поводом злочина који је починио.

- Па, криво ми је, то је био погрешан потез - одговорио је без много емоција, а на питање како сада види своју будућност одговорио је "некако другачије него нормално, нисам размишљао".

Документарац: Поистовјетио се са убицама из "Колумбије"

Дјечак-убица је на саслушању рекао и да је језив масакр почео да планира пошто је одгледао документарни филм о сличном злочину у средњој школи која се зове "Колумбија" у Америци, а који је гледао на Јутјубу.

Српска и Србија међу првима пружиле помоћ општинама Федерације које су захваћене поплавама

Српска и Србија међу првима пружиле помоћ општинама Федерације које су захваћене поплавама

- Пронашао сам га у претраживању, занимало ме шта се догодило. Послије тога сам почео да планирам - објаснио је.

Признао је и да је размишљао да ли има неки психички проблем, али је упркос томе што је одговарајући на питања рекао да су му другари долазили кући и наводима родитеља убијене дјеце која су сједила у судници у којој је успостављен линк са клиником, да су га вољела, рекао да се "осјећао одбаченим од ученика генерално и да није могао да се уклопи у друштво".

Суђење: У уторак први пут излази са клинике

Дјечак убица би у уторак 8. октобра би требало да буде доведен у зграду Специјалног суда у Београду у којој ће се одржати суђење његовим родитељима Владимиру и Миљани Кецмановић, сазнаје Курир. Тринаестогодишњак би први пут требало да се нађе у истој просторији с оцем, али и родитељима убијене дјеце који присуствују сваком суђењу. Подсјетимо, током његовог испитивања у истрази, поред њега је у клиници са којом је успостављен видео-линк сједила мајка која у то вријеме није била обухваћена истрагом.

У свом исказу дјечак је тада рекао да није знао каква га казна чека и да је прије злочина на Гуглу претраживао закон и покушавао тако да сазна да ли у нашој држави постоји доживотна казна затвора. На питање због чега је то урадио, одговорио је: "Чисто да бих знао, због себе". На додатна питања да ли је онда у то вријеме када је покушавао да нађе на интернету већ знао шта ће урадити, кратко је рекао: "Па, имао сам ту идеју".

- Очекивао сам да ћу бити кажњен и да ћу добити затворску казну.

(Извор: Курир.рс/Јелена Спасић)

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.