Подигнута 24. септембра

Детаљи оптужнице за убиство Данке Илић (2): Како је Дејанов отац скривао Јанковића

  • Извор: Телеграф
  • 10.10.2024. 22:10

Оптужница за убиство двогодишње Данке Илић у Бањском Пољу подигнута је 24. септембра, а њом тужилаштво терети Дејана Драгијевића и Срђана Јанковића за тешко убиство у саизвршилаштву, али и Дејановог оца Радослава Драгијевића, за два кривична дјела - непријављивање кривичног дјела и учиниоца и помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела. Ипак, старијег Драгијевића тужилаштво не може да терети за непријављивање сина и помагање због чега га терети за помагање Срђану Јанковићу и непријављивање кривичног дјела које је он починио.

Телеграф.рс дошао је у посјед оптужнице, али напомињу да она још није потврђена и да може да се догоди да је суд врати на допуну, те да на тај начин дође до промјене њеног садржаја у одређеном степену.

Како је наведено у оптужници коју је подигло Више јавно тужилаштво у Зајечару, постоји оправдана сумња да су 26. марта 2024. године око 13.53 сати у борском насељу Бањско Поље, Дејан Драгијевић и Срђан јанковић са умишљајем лишили живота дијете Данку Илић. Наведено је да је утврђено да је Дејан Драгијевић у тренутку убиства био у стању смањене урачунљивости, али не битно, да је Јанковић био урачунљив.

Хаос на мечу Ефес - Фенер: Потукли се Биберовић и Брајант

Хаос на мечу Ефес - Фенер: Потукли се Биберовић и Брајант

Они су, при повратку са радног задатка, који су као радници ЈКП "Водовод" Бор обавили у Озренској улици у Бањском Пољу, крећући се службеним "фијат пандом" бијеле боје, који је возио Јанковић, док је Драгијевић био на мјесту сувозача, у Улици војводе Радомира Путника аутомобилом ударили дјевојчицу, усљед чега је она пала са десне стране возила, наспрам задњег десног точка. Како је наведено у диспозитиву оптужнице, Драгијевић је то примијетио и обавијестио Јанковића, те су се договорили да уклоне тијело дјетета, а да је, уколико је жива, лише живота и сакрију тијело, како не би били откривени и кривично гоњени због кривичног дјела против безбједности јавног саобраћаја.

Због тога је Драгијевић наводно изашао из возила, подигао дијете са земље и ставио је у задњи дио возила, када је видио да дјевојчица и даље даје знаке живота, због чега ју је лијевом руком снажно притиснуо у предјелу врата, а десном јој, снажним притиском у предјелу уста и носа, затворио доток ваздуха, усљед чега је дијете преминуло. Како је наведено у оптужници, Срђан Јанковић је, са мјеста возача, све вријеме осматрао како би упозорио Драгијевића уколико неко наиђе.

Први фестивал

Први фестивал "Ракије Српске“ окупља више од 40 излагача

Након извршеног убиства, договорили су се да тијело дјетета оставе на дивљој депонији на Старобањском путу ка Бору, а аутомобил је, док су ишли тамо, и даље возио Јанковић, који је на депонији зауставио аутомобил, изашао из њега и тијело дјетета избацио на депонију, након чега су се обојица одвезли до ЈКП "Водовод", гдје су оставили службени аутомобил.

Тужилаштво их терети за кривично дјело тешко убиство у саизвршилаштву, с обзиром на то да су, како је наведено, "на основу тјелесног изгледа Данке Илић знали да је дијете, да њеним лишењем живота чине кривично дјело, да је то забрањено, те и хтјели његово извршење".

Премјестио тијело на непознату локацију?

Када је у питању Радослав Драгијевић, тужилаштво га терети да је 4. априла са умишљајем, у стању урачунљивости, иако је знао да је Срђан Јанковић извршио кривично дјело тешко убиство за које по закону може да буде изречена казна доживотног затвора, није пријавио Јанковића прије него што је ухапшен као саизвршилац тешког убиства. Наведено је и да је он 28. марта, када је његов син Дејан Драгијевић са депоније на Старобањском путу ка Бору узео тијело дјевојчице и аутомобилом "пежо 307" га превезао у двориште породичне куће у селу Злот.

У оптужници је наведено да је Драгијевић тада оца и сада покојног брата Далибора Драгијевића упутио у то шта су Јанковић и он урадили 26. марта у Бањском Пољу и рекао им гдје су бацили тијело. С обзиром на то да му је Дејан Драгијевић најближи сродник, тужилаштво Радослава Драгијевића не терети за непријављивање сина, али га терети за непријављивање његовог саучесника Јанковића, наводећи да је знао да Јанковић може да буде осуђен на доживотни затвор и да је непријављивањем починио кривично дјело за које је знао да је забрањено и кажњиво и да је желио његово извршење.

Њемачка ТВ кућа ''завирила'' у свлачионице уочи утакмице БиХ-Њемачка: Остали затечени

Њемачка ТВ кућа ''завирила'' у свлачионице уочи утакмице БиХ-Њемачка: Остали затечени

Радослава Драгијевића тужилаштво терети и за кривично дјело помоћ учиниоцу послије извршења кривичног дјела јер постоји сумња да је, неутврђеног дана у периоду од 4. до 6. априла на територији Бора са умишљајем и у урачунљивом стању, прикривањем трагова кривичног дјела, односно тијела Данке Илић, пружио помоћ Срђану Јанковићу како не би био откривен након почињеног убиства.

Како је описано, након што је Драгијевић донио тијело дјетета са депоније у породичну кућу, рођени брат Дејан Драгијевић, који је преминуо у притвору, помогао му је да тијело одвезе у напуштену кућу на новом Злотском путу. Тужилаштво наводи да је њихов отац, неутврђеног дана након што су ухапшени Јанковић и Драгијевић, али и његов други син Далибор, однио тијело дјевојчице из напуштене породичне куће, знајући да полиција интензивно трага за њим, и сакрио га на непознату локацију како га полиција не би пронашла. 

Кашичица за кафу и кум који воли да их грицка кумовали генијалној бизнис идеји

Кашичица за кафу и кум који воли да их грицка кумовали генијалној бизнис идеји

Наведено је да је Радослав Драгијевић у том моменту био свјестан да сакривањем тијела Данке Илић помаже окривљеном Срђану Јанковићу да не буде откривен у извршењу кривичног дјела за које је запријећена казна доживотног затвора и да је тиме и сам починио кривично дјело за које је знао да је забрањено и кажњиво и да је хтио његово извршење.

Дејан Драгијевић и Срђан Јанковић налазе се у притвору, који им је продужен након подизања оптужнице. Да оптужница није подигнута у року од шест мјесеци, њих двојица би морали да буду пуштени на слободу, док би тужилаштво могло да настави са прикупљањем доказа и оптужницу подигне накнадно. Радослав Драгијевић брани се са слободе. Он је у притвору провео два мјесеца, што је било максимално вријеме које је могао да буде у притвору због кривичних дјела за која је осумњичен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: