Podignuta 24. septembra

Detalji optužnice za ubistvo Danke Ilić (2): Kako je Dejanov otac skrivao Jankovića

  • Izvor: Telegraf
  • 10.10.2024. 22:10

Optužnica za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju podignuta je 24. septembra, a njom tužilaštvo tereti Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića za teško ubistvo u saizvršilaštvu, ali i Dejanovog oca Radoslava Dragijevića, za dva krivična djela - neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca i pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Ipak, starijeg Dragijevića tužilaštvo ne može da tereti za neprijavljivanje sina i pomaganje zbog čega ga tereti za pomaganje Srđanu Jankoviću i neprijavljivanje krivičnog djela koje je on počinio.

Telegraf.rs došao je u posjed optužnice, ali napominju da ona još nije potvrđena i da može da se dogodi da je sud vrati na dopunu, te da na taj način dođe do promjene njenog sadržaja u određenom stepenu.

Kako je navedeno u optužnici koju je podiglo Više javno tužilaštvo u Zaječaru, postoji opravdana sumnja da su 26. marta 2024. godine oko 13.53 sati u borskom naselju Banjsko Polje, Dejan Dragijević i Srđan janković sa umišljajem lišili života dijete Danku Ilić. Navedeno je da je utvrđeno da je Dejan Dragijević u trenutku ubistva bio u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno, da je Janković bio uračunljiv.

Haos na meču Еfes - Fener: Potukli se Biberović i Brajant

Haos na meču Еfes - Fener: Potukli se Biberović i Brajant

Oni su, pri povratku sa radnog zadatka, koji su kao radnici JKP "Vodovod" Bor obavili u Ozrenskoj ulici u Banjskom Polju, krećući se službenim "fijat pandom" bijele boje, koji je vozio Janković, dok je Dragijević bio na mjestu suvozača, u Ulici vojvode Radomira Putnika automobilom udarili djevojčicu, usljed čega je ona pala sa desne strane vozila, naspram zadnjeg desnog točka. Kako je navedeno u dispozitivu optužnice, Dragijević je to primijetio i obavijestio Jankovića, te su se dogovorili da uklone tijelo djeteta, a da je, ukoliko je živa, liše života i sakriju tijelo, kako ne bi bili otkriveni i krivično gonjeni zbog krivičnog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Zbog toga je Dragijević navodno izašao iz vozila, podigao dijete sa zemlje i stavio je u zadnji dio vozila, kada je vidio da djevojčica i dalje daje znake života, zbog čega ju je lijevom rukom snažno pritisnuo u predjelu vrata, a desnom joj, snažnim pritiskom u predjelu usta i nosa, zatvorio dotok vazduha, usljed čega je dijete preminulo. Kako je navedeno u optužnici, Srđan Janković je, sa mjesta vozača, sve vrijeme osmatrao kako bi upozorio Dragijevića ukoliko neko naiđe.

Prvi festival

Prvi festival "Rakije Srpske“ okuplja više od 40 izlagača

Nakon izvršenog ubistva, dogovorili su se da tijelo djeteta ostave na divljoj deponiji na Starobanjskom putu ka Boru, a automobil je, dok su išli tamo, i dalje vozio Janković, koji je na deponiji zaustavio automobil, izašao iz njega i tijelo djeteta izbacio na deponiju, nakon čega su se obojica odvezli do JKP "Vodovod", gdje su ostavili službeni automobil.

Tužilaštvo ih tereti za krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu, s obzirom na to da su, kako je navedeno, "na osnovu tjelesnog izgleda Danke Ilić znali da je dijete, da njenim lišenjem života čine krivično djelo, da je to zabranjeno, te i htjeli njegovo izvršenje".

Premjestio tijelo na nepoznatu lokaciju?

Kada je u pitanju Radoslav Dragijević, tužilaštvo ga tereti da je 4. aprila sa umišljajem, u stanju uračunljivosti, iako je znao da je Srđan Janković izvršio krivično djelo teško ubistvo za koje po zakonu može da bude izrečena kazna doživotnog zatvora, nije prijavio Jankovića prije nego što je uhapšen kao saizvršilac teškog ubistva. Navedeno je i da je on 28. marta, kada je njegov sin Dejan Dragijević sa deponije na Starobanjskom putu ka Boru uzeo tijelo djevojčice i automobilom "pežo 307" ga prevezao u dvorište porodične kuće u selu Zlot.

U optužnici je navedeno da je Dragijević tada oca i sada pokojnog brata Dalibora Dragijevića uputio u to šta su Janković i on uradili 26. marta u Banjskom Polju i rekao im gdje su bacili tijelo. S obzirom na to da mu je Dejan Dragijević najbliži srodnik, tužilaštvo Radoslava Dragijevića ne tereti za neprijavljivanje sina, ali ga tereti za neprijavljivanje njegovog saučesnika Jankovića, navodeći da je znao da Janković može da bude osuđen na doživotni zatvor i da je neprijavljivanjem počinio krivično djelo za koje je znao da je zabranjeno i kažnjivo i da je želio njegovo izvršenje.

Njemačka TV kuća ''zavirila'' u svlačionice uoči utakmice BiH-Njemačka: Ostali zatečeni

Njemačka TV kuća ''zavirila'' u svlačionice uoči utakmice BiH-Njemačka: Ostali zatečeni

Radoslava Dragijevića tužilaštvo tereti i za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela jer postoji sumnja da je, neutvrđenog dana u periodu od 4. do 6. aprila na teritoriji Bora sa umišljajem i u uračunljivom stanju, prikrivanjem tragova krivičnog djela, odnosno tijela Danke Ilić, pružio pomoć Srđanu Jankoviću kako ne bi bio otkriven nakon počinjenog ubistva.

Kako je opisano, nakon što je Dragijević donio tijelo djeteta sa deponije u porodičnu kuću, rođeni brat Dejan Dragijević, koji je preminuo u pritvoru, pomogao mu je da tijelo odveze u napuštenu kuću na novom Zlotskom putu. Tužilaštvo navodi da je njihov otac, neutvrđenog dana nakon što su uhapšeni Janković i Dragijević, ali i njegov drugi sin Dalibor, odnio tijelo djevojčice iz napuštene porodične kuće, znajući da policija intenzivno traga za njim, i sakrio ga na nepoznatu lokaciju kako ga policija ne bi pronašla. 

Kašičica za kafu i kum koji voli da ih gricka kumovali genijalnoj biznis ideji

Kašičica za kafu i kum koji voli da ih gricka kumovali genijalnoj biznis ideji

Navedeno je da je Radoslav Dragijević u tom momentu bio svjestan da sakrivanjem tijela Danke Ilić pomaže okrivljenom Srđanu Jankoviću da ne bude otkriven u izvršenju krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna doživotnog zatvora i da je time i sam počinio krivično djelo za koje je znao da je zabranjeno i kažnjivo i da je htio njegovo izvršenje.

Dejan Dragijević i Srđan Janković nalaze se u pritvoru, koji im je produžen nakon podizanja optužnice. Da optužnica nije podignuta u roku od šest mjeseci, njih dvojica bi morali da budu pušteni na slobodu, dok bi tužilaštvo moglo da nastavi sa prikupljanjem dokaza i optužnicu podigne naknadno. Radoslav Dragijević brani se sa slobode. On je u pritvoru proveo dva mjeseca, što je bilo maksimalno vrijeme koje je mogao da bude u pritvoru zbog krivičnih djela za koja je osumnjičen.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: