Једна прочитана студија о штетности пластике од које је направљена кашичица за мијешање кафе за једнократну употребу, један кум који баш воли да грицка те кашичице, један економиста и његово породично поријекло у прехрамбено-пекарској индустрији и - у једном малом банатском мјесту настала је генијална бизнис идеја.
Јестива кашичица My spoon која, као што то обично код нас бива, прво постигне успјех у свијету, а онда привуче пажњу домаће јавности.
Управо ова кашичица, као и истоимена фирма из малог банатског мјеста чији је она производ, доспјела је ових дана у пажњу европске угоститељске јавности јер ће баш та кашичица ускоро да се нађе у Фераријевим сервисима и салонима аутомобила, уз кафу и чај док се са сервиса (или "траке") чека луксузни љубимац.
А та прича са Фераријем, судећи по ријечима директора ове компаније из Банатског Карловца, Леона Царана, није дошла случајно, нити преко ноћи. Али прича о кашичици јесте.
"Власник наше фирме Петар Радуловић, иначе економиста по образовању и дуго година у свијету соларних електрана, видио је свог кума на дружењу уз кафу како гризе ту кашичицу. И рекао му је: 'Немој то да радиш - штетна је та пластика', а кум му је одговорио: 'Па добро, направи ми јестиву'. И колико год то било смијешно у том тренутку, послије су се карте поклопиле. Онда се Петар обратио мени пошто сам правник, у смислу да се распита како ту стоји регулатива, какви су прописи. И пошто је Европска унија забранила ту једнократну пластику, рекао сам му да је идеално вријеме да покренемо тај производ“, каже Леон у разговору за еКапију.
Кинези процијенили да је инвестиција неисплатива
Онда су тај производ, колико је то могуће, заштитили пред домаћим и међународним органима, а онда кренули и да праве фабрику. Тим поводом су се обратили и једној кинеској фирми, али су они процијенили да би тај производни погон, односно његово пројектовање и израда, били потпуно неисплативи и уопште нису били заинтересовани. А пошто је власник My spoon-а, као што рекосмо, дуго у свијету пројектовања и изградње соларних електрана, он се онда обратио стручњацима своје матичне фирме и они су, на крају, направили тај погон.
"Погон је направљен 2021. године и тада је са траке изашла прва наша јестива кашичица“, додаје Леон.
Колико их је све то заједно коштало, они данас, како Леон каже, и не подвлаче црту јер би се, како каже, одмах демотивисали. Свјесни су, додаје, да је ово посао у који мора да се улаже и то је једноставно тако. Иначе, данас их у My spoon-у има осморо запослених, а осим Петра, нико прије није имао додирних тачака са овом индустријом. Данас њихов производ користе широм Европе, па и до Америке.
Страно објеручке прихватамо, домаће одбијамо
С обзиром на такву ситуацију и успјех на иностраном тржишту, било би очекивано да ове кашичице већ добро познајемо и на нашем тржишту, међутим, према ријечима саговорника, у My spoon-у су се врло брзо упознали са системом неплаћања од стране неких домаћих дистрибутера, те су се брзо по покретању производње окренули иностранству. Између осталог, тамо, према његовим ријечима, имају и већу свијест о заштити животне средине, а некако и наш народ, како каже Леон, објеручке прихвата све што је страно, а домаће производе одбија.
"Први купци, захваљујући неком приватном познанству, били су из Словеније, а онда мало помоћу маркетинга, мало посредним познанствима и данас лакше можемо да набројимо у које земље у Европи не извозимо, него у које извозимо“, каже Леон.
И без излагања, успјех на сајму у Милану
Између осталог, до неког броја клијената су дошли и тако што су отишли на велики сајам угоститељства Хост у Милану, гдје нису били излагачи јер су за то, како каже Леон, цифре астрономске, али су ипак успјели да представе свој производ идући од штанда до штанда, а и да успут покупе значајне информације и контакте.
Производ и за вегане
Имајући у виду да производ ипак садржи брашно, мед, јаја, а да увијек има и оних који имају посебне дијететске захтјеве, они су у своју производњу увели и производ без јаја и меда, који је онда погодан и за вегане. Но, у My spoon-у се, нажалост, не баве малопродајом, те ако вам се ова кашичица учини интересантном и жељели бисте да је пробате, постоји неколико трговинских ланаца на тржишту Србије који је продају, а и у сваком већем граду - Београду, Новом Саду, Ваљеву итд. постоји неколико угоститељских објеката који уз своје кафе, дезерте, па и сладоледе нуде овај производ.