Porodična sloga

U Novom Gradu cvjeta proizvodnja rasada i povrća

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2023. 19:42

Slađana Kragulj je diplomirani inžinjer poljoprivrede. O kancelarijskom poslu nikad nije maštala. Zasukala je rukave i sa svojom porodicom u Svodni kod Novog Grada okrenula se proizvodnji rasada i povrća. I tako već 13 godina.

"Ovu ljubav prema biljkama sam dobila još u poljoiprivrednoj školi koju sam završila, onda na fakultetu. Kako su godine prolazile usavršavala sam se i tako sam sa roditeljima sve više proširivala našu proizvodnju. Od rasada trenutno proizvodimo paradjaz, nekoliko vrsti, paprike, krastavaci, dinja, lubenica, peršun, celer, raznovrsno bilje ljekovito", rekla je Slađana Kragulj, indženjer poljoprivrede u Svodni.

Posla je uvijek na pretek. I ne samo u proizvodnji rasada. 

U ovom plasteniku majka i kćerka trenutno beru zelenu salatu, špinat i luk. A već za mjesec dana kažu. U istom plasteniku zasadiće paradjiz i papriku. Tako da plastenička proizvodnja ovih mjeseci radi punom parom.

Svako ima svoje zaduženje. Majka Slavica i otac Milan, koji je i ratni vojni invalid, tu su da pripomognu sve što mogu. Prodaja, pričaju, ide odlično. Oni ponosni na kćerku i  znanje koje im je ona prenijela. 

- Pijaca i kuća. Kako ide prodaja?

"Ja sam zasad sto se tiče salate i luka zadovoljna. Prodala sam fino. Sad videćemo dalje. Rasad radim par godina i pofali nam. Sve nam ode", rekla je Slavica Kragulj, poljoprivredni proizvođač iz Svodne.

"Šta joj treba uvijek se može osloniti na roditelje i na kuću svoju", rekao je Milan Kragulj, poljoprivredni proizvođač iz Svodne. 

- Milane koji je vas posao? 

"Od loženja, pripremanja zemlje, drva za plastenike, drva za plastenike, sve teže poslove, kad treba frezati", kaže Milan.

I tako se ovdje uz porodičnu slogu sve stiže. Dok obavljaju poljoprivredne poslove spremaju se i za svadbu. Slađana se uskoro udaje, ali poručuje, od posla sa roditeljima u proizvodnji rasada i povrća neće odustati.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.