Природно гнојиво

Коре од мркве право благо за посађено поврће

  • 16.07.2025. 17:45

Коре од мркве, које већина људи без размишљања баца у смеће, могу постати прави савезник у органском гнојиву. Ова једноставна идеја не само да смањује отпад, већ и доноси бројне користи вашем поврћу -и то потпуно природним путем.

У свакодневној употреби често потцјењујемо вриједност органског отпада који сами производимо. Један од најбољих примјера су управо коре од мркве - најчешће завршавају у канти, иако у себи носе огроман потенцијал као природно ђубриво.

Закопане у саксијама или директно у башти, ове коре обогаћују земљиште и побољшавају његову структуру. Мрква у фази распадања отпушта драгоцјене елементе попут калијума, фосфора и азота, који су кључни за развој здравих биљака. Осим тога, овакав начин рециклаже помаже задржавању влаге у земљишту, што додатно погодује расту.

Земљотрес јачине 5,1 степен Рихтерове скале погодио подручје Атакаме

Земљотрес јачине 5,1 степен Рихтерове скале погодио подручје Атакаме


Али ту није крај користи. Коре од мркве не привлаче само биљке- већ и земљане црве. Ови тихи савезници играју виталну улогу у прозрачивању земљишта и његовом одржавању плодним. Тиме што на природан начин побољшавају услове у земљи, црви додатно доприносе здравијој и бујнијој башти..

За примјену ове методе довољно је једноставно -ситно насјецкане коре од мркве ставите уз коријен биљке и прекријте земљом. Тако ћете спријечити ширење непријатних мириса и одбити инсекте. Поступак се може понављати сваке двије до три седмице како би се одржао оптималан ниво храњивих материја у земљишту, преносе Независне.

Рециклажа кухињског отпада, као што су коре од мркве, одлична је стратегија за све који желе здравији и одрживији врт без употребе хемикалија. Умјесто да заврше у отпаду, коре постају вриједан ресурс -идеалан за све који свој зелени кутак желе претворити у одговорније, еколошки прихватљиво и самоодрживо окружење.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: