Прњавор

Томаш: Настављамо подршку обољелима од дијабетеса

  • Извор: СРНА
  • 27.09.2024. 17:20

Град Прњавор је прва локална заједница у Републици Српској која је препознала проблем са којим се суочавају лица обољела од дијабетеса типа један, финансијски подржала куповину сензора за мјерење нивоа шећера у крви и помогла да здравствени проблем са којим се суочавају постане свима видљив.

У Прњавору тридесетак породица има обољелог од ове болести. Град тренутно финансијски помаже 16 лица старијих од 18 година, док дјеца млађа од 18 година своја права остварују посредством Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш након данашњег пријема за представнике Удружења лица обољелих од дијабетеса у Републици Српској "Дијабет један" рекао је да ће град наставити да им даје подршку, али и проширити облике сарадње.

Он је указао на чињеницу да сензори стално поскупљују, па је неопходно да средства која издваја локална заједница буду усклађена са стварном цијеном.

"Овдје је новац најмање битан. Вјерујем да смо били добар примјер и другима, као и да је и Фонд здравственог осигурања Републике Српске реаговао на прави начин", изјавио је новинарима Томаш.

Предсједник Удружења "Дијабет један" Јелена Шкрбић Радић рекла је да град Прњавор од 2022. године сваки мјесец издваја средства за куповину сензора, континуираних мјерача глукозе у крви који обољелима од дијабетеса типа један значе живот.

"Морамо бити под сталним мониторингом. Уколико ниво шећера изађе изван дозвољених вриједности, живот нам је угрожен. Зато је улога сензора од пресудног значаја", поручила је Радићева.

Она је истакла да је број обољелих од дијабетеса у сталном порасту што представља велики проблем.

"У Удружењу имамо 500 чланова, а према нашим интерним сазнањима, у Републици Српској од дијабетеса је обољело више од 600 дјеце млађе од 18 година", навела је Радићева, те додала да велики проблем представља и то што у већини локалних заједница дјеца обољела од дијабетеса типа један не могу да похађају вртић.

Она је подсјетила да је циљ Удружења да Фонд здравственог осигурања Републике Српске помјери старосну границу осигураника која је сада до 18 година, како би сензори били доступни свима који болују од дијабетеса.

"Ми смо данас у Прњавору да захвалимо градоначелнику Томашу и Градској управи што су први подржали нашу иницијативу `Живот са мање боли` и што директно помажу обољеле и њихове породице", рекла је Радићева.

Она је напоменула да су позитиван примјер Прњавора слиједили Дервента, Србац, Бањалука и Требиње, те позвала и остале градове и општине у Републици Српској да дају подршку обољелима од дијабетеса.

Пратите нас и путем Вибера