Prnjavor

Tomaš: Nastavljamo podršku oboljelima od dijabetesa

  • Izvor: SRNA
  • 27.09.2024. 17:20

Grad Prnjavor je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je prepoznala problem sa kojim se suočavaju lica oboljela od dijabetesa tipa jedan, finansijski podržala kupovinu senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi i pomogla da zdravstveni problem sa kojim se suočavaju postane svima vidljiv.

U Prnjavoru tridesetak porodica ima oboljelog od ove bolesti. Grad trenutno finansijski pomaže 16 lica starijih od 18 godina, dok djeca mlađa od 18 godina svoja prava ostvaruju posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš nakon današnjeg prijema za predstavnike Udruženja lica oboljelih od dijabetesa u Republici Srpskoj "Dijabet jedan" rekao je da će grad nastaviti da im daje podršku, ali i proširiti oblike saradnje.

On je ukazao na činjenicu da senzori stalno poskupljuju, pa je neophodno da sredstva koja izdvaja lokalna zajednica budu usklađena sa stvarnom cijenom.

"Ovdje je novac najmanje bitan. Vjerujem da smo bili dobar primjer i drugima, kao i da je i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske reagovao na pravi način", izjavio je novinarima Tomaš.

Predsjednik Udruženja "Dijabet jedan" Jelena Škrbić Radić rekla je da grad Prnjavor od 2022. godine svaki mjesec izdvaja sredstva za kupovinu senzora, kontinuiranih mjerača glukoze u krvi koji oboljelima od dijabetesa tipa jedan znače život.

"Moramo biti pod stalnim monitoringom. Ukoliko nivo šećera izađe izvan dozvoljenih vrijednosti, život nam je ugrožen. Zato je uloga senzora od presudnog značaja", poručila je Radićeva.

Ona je istakla da je broj oboljelih od dijabetesa u stalnom porastu što predstavlja veliki problem.

"U Udruženju imamo 500 članova, a prema našim internim saznanjima, u Republici Srpskoj od dijabetesa je oboljelo više od 600 djece mlađe od 18 godina", navela je Radićeva, te dodala da veliki problem predstavlja i to što u većini lokalnih zajednica djeca oboljela od dijabetesa tipa jedan ne mogu da pohađaju vrtić.

Ona je podsjetila da je cilj Udruženja da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pomjeri starosnu granicu osiguranika koja je sada do 18 godina, kako bi senzori bili dostupni svima koji boluju od dijabetesa.

"Mi smo danas u Prnjavoru da zahvalimo gradonačelniku Tomašu i Gradskoj upravi što su prvi podržali našu inicijativu `Život sa manje boli` i što direktno pomažu oboljele i njihove porodice", rekla je Radićeva.

Ona je napomenula da su pozitivan primjer Prnjavora slijedili Derventa, Srbac, Banjaluka i Trebinje, te pozvala i ostale gradove i opštine u Republici Srpskoj da daju podršku oboljelima od dijabetesa.

Pratite nas i putem Vibera