Вишеград

Ремонт у Хидроелектрани на Дрини

  • Извор: АТВ
  • 03.08.2024. 21:31

Три агрегата у Хидроелектрани на Дрини у Вишеграду већ више од три деценије успјешно и непрестано производе струју и важан су дио електро-енергетског система Републике Српске.

Машине југословенске и јапанске производње успјешно одолијевају времену, а за све су заслужни редовни превентивни ремонти и ангажман радника овог предузећа. Ремонт је у току, а агрегат број два већ на мрежи каже за АТВ Далибор Делић из службе Машинског одржавања. Поносан је каже што већину посла успјешно обављају запослени у Хидроелектрани. Већих проблема за сада није било.

- Редовни годишњи ремонт је превентивно одржавање гдје се уочени недостаци у претходном периоду отклањају. Могу са поносом рећи да 90 одсто посла на ремонту обављају наши запослени, а 10 одсто су фирме специјализоване за нека мјерења специјалних који ми не можемо да извршимо - каже Далибор Делић, служба машинског одржавања ХЕ на Дрини Вишеград.

Ремонт је редовно почео 1. јула а план је да сви агрегати што прије буду на мрежи каже Александар Микавица. А ради се о агрегатима снаге 105 мегавата. Микавица каже да непредвиђених кварова и поред ремонта увијек има, али да то врло брзо буде ријешено.

- Ремонтни радови на агрегату извршени су на носећем лежају, ради повећаних температура лежаја, рађена је обрада свих сегмената носећег лежаја, и урађено је подешавање горњег носећег лежаја. Поред рога радили смо и на лопатицама радног кола, испитивање методом без разарања, и све је хвала богу  уреду - рекао је Александар Микавица, пословођа машинског одржавања ХЕ на Дрини Вишеград.

Милојко Караклић у Хидроелектрани на Дрини у Вишеграду од самог је оснивања. Вођа је групе која ради на одржавању дизалица и филтерских станица, а њихов задатак је брига о пумпама и затварачима. У више од три деценије рада, каже да ово предузеће успјешно испуњава своје обавезе и одлијева времену.

- До сада није неких већих проблема било, важна је редовна контрола и до сада нисмо имали проблема. Има и ризичних послова - сматра Караклић.

Назнака старења свакако има, али радници кажу да руководство предузећа редовно и у складу са захтјевима добавља све потребне дијелове који стижу из Јапана. Сервис на електро дијеловима такође је успјешно обављен на агрегату број 2, а поузданост машина и након више од 30 година рада и даље је на врло високом нивоу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: