Višegrad

Remont u Hidroelektrani na Drini

  • Izvor: ATV
  • 03.08.2024. 21:31

Tri agregata u Hidroelektrani na Drini u Višegradu već više od tri decenije uspješno i neprestano proizvode struju i važan su dio elektro-energetskog sistema Republike Srpske.

Mašine jugoslovenske i japanske proizvodnje uspješno odolijevaju vremenu, a za sve su zaslužni redovni preventivni remonti i angažman radnika ovog preduzeća. Remont je u toku, a agregat broj dva već na mreži kaže za ATV Dalibor Delić iz službe Mašinskog održavanja. Ponosan je kaže što većinu posla uspješno obavljaju zaposleni u Hidroelektrani. Većih problema za sada nije bilo.

- Redovni godišnji remont je preventivno održavanje gdje se uočeni nedostaci u prethodnom periodu otklanjaju. Mogu sa ponosom reći da 90 odsto posla na remontu obavljaju naši zaposleni, a 10 odsto su firme specijalizovane za neka mjerenja specijalnih koji mi ne možemo da izvršimo - kaže Dalibor Delić, služba mašinskog održavanja HЕ na Drini Višegrad.

Remont je redovno počeo 1. jula a plan je da svi agregati što prije budu na mreži kaže Aleksandar Mikavica. A radi se o agregatima snage 105 megavata. Mikavica kaže da nepredviđenih kvarova i pored remonta uvijek ima, ali da to vrlo brzo bude riješeno.

- Remontni radovi na agregatu izvršeni su na nosećem ležaju, radi povećanih temperatura ležaja, rađena je obrada svih segmenata nosećeg ležaja, i urađeno je podešavanje gornjeg nosećeg ležaja. Pored roga radili smo i na lopaticama radnog kola, ispitivanje metodom bez razaranja, i sve je hvala bogu  uredu - rekao je Aleksandar Mikavica, poslovođa mašinskog održavanja HЕ na Drini Višegrad.

Milojko Karaklić u Hidroelektrani na Drini u Višegradu od samog je osnivanja. Vođa je grupe koja radi na održavanju dizalica i filterskih stanica, a njihov zadatak je briga o pumpama i zatvaračima. U više od tri decenije rada, kaže da ovo preduzeće uspješno ispunjava svoje obaveze i odlijeva vremenu.

- Do sada nije nekih većih problema bilo, važna je redovna kontrola i do sada nismo imali problema. Ima i rizičnih poslova - smatra Karaklić.

Naznaka starenja svakako ima, ali radnici kažu da rukovodstvo preduzeća redovno i u skladu sa zahtjevima dobavlja sve potrebne dijelove koji stižu iz Japana. Servis na elektro dijelovima takođe je uspješno obavljen na agregatu broj 2, a pouzdanost mašina i nakon više od 30 godina rada i dalje je na vrlo visokom nivou.

Pratite nas i putem Vibera