Po 200 KM za porodice

Foča sufinansira nabavku autosjedalica za bebe

  • Izvor: Agencije
  • 31.07.2024. 17:09

Sufinansiranje kupovine autosjedalica za sve bebe rođene u ovoj godini, nova je mjera pronatalitetne politike koju je uvela Opština Foča. Sa po 200 KM subvencionisaće se porodice koju su već ili tek treba da ostvare potomstvo od januara do kraja decembra ove godine.

Javni poziv objavljen je danas, a uz tekući račun jednog od roditelja potrebno je dostaviti potvrdu o prebivalištu i rodni list bebe.

Opština na ovaj način, kaže načelnik opštine Milan Vukadinović, želi da pospiješi bezbjednost u saobraćaju najmlađih stanovnika, a s druge strane da, u finansijski teškom i izazovnom trenutku, snosi dio troškova i olakša roditeljima  nabavku autosjedalica.

"Unaprijedićemo bezbjednost saobraćaja i mislim da smo prva opština u Srpskoj koja je raspisala ovaj vid javnog poziva. Siguran sam da će to naići na odobravanje Policijske uprave i saobraćajne policije, kao i Agencije za bezbjednost saobraćaja i Ministarstva saobraćaja i veza", ističe načelnik Vukadinović.

Nova mjera uvedena ove godine je i nabavka udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda. Opština je potpisala ugovor sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva o nabavci novih knjiga, koje će biti podijeljene školama do početka školske godine.

Neće izostati ni redovne opštinske pronatalitetne mjere- finansiranje procedure vantjelesne oplodnje sa po 5.000 KM, jednokratna pomoć od 1.000 KM porodiljama u čijim porodicama niko nije zaposlen i jednokratna pomoć od 1.000 KM za treće i svako naredno dijete.

Već nekoliko godina opština trudnicama sufinansira prenatalni test sa 300 KM.

"Našu ideju i inicijativu podržala je tadašnja predsjednica Željka Cvijanović, zahvaljujući kojoj je uvedena mjera da Vlada Republike Srpske preko Fonda dodatno isplaćuje 700 KM, tako da smo skoro 70 do 80 procenata finansiranja prenatalnog testa uspjeli da pokrijemo našim roditeljima", napominje načelnik.

On je najavio da će ubrzo biti raspisan i javni poziv za pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola čija su oba roditelja nezaposlene, odnosno vode se u evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

"Isplaćujemo 200 KM po učeniku. Ovu mjeru smo uveli prošle godine i imali smo više od 120 porodica koje su mogle da dobiju ovaj vid naknade za nabavku onoga što im je najpotrebnije za školovanje", kaže Vukadinović.

Fočanski prvačići i ove godine mogu da računaju na poklon bon u vrijednosti 100 KM, što je, takođe, opštinska mjera uvedena prošle godine, a opština će i ove godine sa po 200 KM sufinasnirati zimnicu višečlanim porodicama.

U opštinskom budžetu za 2024. godinu, za pronatalitetnu politiku planirano je da se ukupno izdvoji 290 hiljada maraka. U okviru tog iznosa nalaze se i sredstva koja od svojih primanja doniraju načelnik, zamjenik načelnika, predsjednik Skupštine i dio odbornika, piše Radio Foča.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: