Стари Град

Донесене хитне мјере због клизишта у Сарајеву

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 21:53

Општина Стари Град поново се огласила о клизиштима у овом дијелу Сарајева те су нагласили да су предузели хитне мјере.

Како су навели, проблем представља специфичност локалитета на којем се гради стамбено-пословни комплекс "Хилс", Златиште, и граничи с изузетно насељеним подручјем општине Стари Град Сарајево.

На том подручју евидентирани су насипи земље унутар Бистричког потока, који усљед обилних падавина могу довести до изливања. Такође, на локалитету у улици Бостарићи (тзв. Цурине њиве) у Мјесној заједници Широкача, забиљежена је појава пукотина које се повећавају у земљишту.

Њемачка ТВ кућа ''завирила'' у свлачионице уочи утакмице БиХ-Њемачка: Остали затечени

Њемачка ТВ кућа ''завирила'' у свлачионице уочи утакмице БиХ-Њемачка: Остали затечени

Као наставак активности и предузимања радњи по овом питању, сарадњом начелника Општине Стари Град и Општине Источни Стари Град, стављене су у приправност општинске службе цивилне заштите које врше континуирани непосредни надзор, осматрање и процјену стања на угроженом подручју.

Због стања које превазилази капацитете Општине, укључена је Кантонална управа цивилне заштите КС, те је сачињена прелиминарна анализа терена и стабилности у сарадњи са Заводом за изградњу Кантона Сарајево. Ова анализа била је хитно потребна како би се оцијенио степен опасности и предузеле превентивне мјере на предметном локалитету.

Кашичица за кафу и кум који воли да их грицка кумовали генијалној бизнис идеји

Кашичица за кафу и кум који воли да их грицка кумовали генијалној бизнис идеји

На ванредној сједници штаба цивилне заштите донесени су закључци о хитним мјерама на основу Прелиминарног извјештаја Завода за изградњу Кантона Сарајево од 9. октобра 2024. године, који имају за циљ заштиту живота и имовине грађана у угроженим подручјима.

Закључци о хитним мјерама за рјешавање клизишта у Бостарићима, МЗ Широкача:

  • Задужује се служба цивилне заштите да затражи помоћ Федералне управе цивилне заштите путем Кантоналне управе цивилне заштите КС, с циљем хитног обустављања даљњег одлагања материјала на депонију и уклањања постојеће депоније, због опасности узрокованих клизиштем које се шири према објектима у подножју. Такође, потребно је извести дренажне радове за контролисано одвођење вода из тијела клизишта до најближег реципијента. Све ово се проводи у сарадњи с надлежним институцијама Републике Српске, с обзиром на то да се клизиште налази на подручју тог ентитета.
  • Наложено је служби цивилне заштите да затражи помоћ Кантоналне управе цивилне заштите у сврху уклањања обрушених стабала и камено-земљаног материјала из корита Бистричког потока, с обзиром на то да ОСГ и ЈКП ОСГ немају адекватну механизацију и ресурсе за наведено.
  • Припремити план евакуације за подручје Бостарићи, укључујући процјену броја угрожених особа и њихових потреба.
  • Организовати 24-сатне дежуре на локалитету Бостарићи како би се пратила ситуација и брзо реаговало у случају опасности.
  • Поставити дежурне телефоне за пружање информација грађанима.
  • Служба цивилне заштите задужена је да се обрати Федералној управи цивилне заштите и другим релевантним институцијама ради координације мјера и ресурса.
  • Служба за инспекцијске послове задужена је да се обрати надлежним инспекцијским органима у ентитету РС како би их упознали са мјерама из прелиминарног извјештаја Завода за изградњу КС.
  • Служба цивилне заштите затражиће од МУП-а КС, Управе полиције, свакодневно снимање дроном предметног локалитета како би се ажурно пратило стање на терену и евентуалне промјене.
  • Затражиће се од Владе Кантона Сарајево и Федералне дирекције за робне резерве стављање на располагање капацитета у случају евакуације становништва.

Након сједнице штаба, начелник је са надлежним службама обишао локалитете угрожених подручја.

"Посебно скрећемо пажњу свим грађанима да буду опрезни и да континуирано прате саопћења Општине, која ће редовно бити објављивана сходно закључцима Штаба цивилне заштите Општине и Кантоналне управе цивилне заштите, како би благовремено дјеловали, посебно када је ријеч о локалитетима на којима се налазе бесправно изграђени објекти", навели су.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: