Stari Grad

Donesene hitne mjere zbog klizišta u Sarajevu

  • Izvor: Agencije
  • 10.10.2024. 21:53

Opština Stari Grad ponovo se oglasila o klizištima u ovom dijelu Sarajeva te su naglasili da su preduzeli hitne mjere.

Kako su naveli, problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks "Hils", Zlatište, i graniči s izuzetno naseljenim područjem opštine Stari Grad Sarajevo.

Na tom području evidentirani su nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, koji usljed obilnih padavina mogu dovesti do izlivanja. Takođe, na lokalitetu u ulici Bostarići (tzv. Curine njive) u Mjesnoj zajednici Širokača, zabilježena je pojava pukotina koje se povećavaju u zemljištu.

Njemačka TV kuća ''zavirila'' u svlačionice uoči utakmice BiH-Njemačka: Ostali zatečeni

Njemačka TV kuća ''zavirila'' u svlačionice uoči utakmice BiH-Njemačka: Ostali zatečeni

Kao nastavak aktivnosti i preduzimanja radnji po ovom pitanju, saradnjom načelnika Opštine Stari Grad i Opštine Istočni Stari Grad, stavljene su u pripravnost opštinske službe civilne zaštite koje vrše kontinuirani neposredni nadzor, osmatranje i procjenu stanja na ugroženom području.

Zbog stanja koje prevazilazi kapacitete Opštine, uključena je Kantonalna uprava civilne zaštite KS, te je sačinjena preliminarna analiza terena i stabilnosti u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo. Ova analiza bila je hitno potrebna kako bi se ocijenio stepen opasnosti i preduzele preventivne mjere na predmetnom lokalitetu.

Kašičica za kafu i kum koji voli da ih gricka kumovali genijalnoj biznis ideji

Kašičica za kafu i kum koji voli da ih gricka kumovali genijalnoj biznis ideji

Na vanrednoj sjednici štaba civilne zaštite doneseni su zaključci o hitnim mjerama na osnovu Preliminarnog izvještaja Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo od 9. oktobra 2024. godine, koji imaju za cilj zaštitu života i imovine građana u ugroženim područjima.

Zaključci o hitnim mjerama za rješavanje klizišta u Bostarićima, MZ Širokača:

  • Zadužuje se služba civilne zaštite da zatraži pomoć Federalne uprave civilne zaštite putem Kantonalne uprave civilne zaštite KS, s ciljem hitnog obustavljanja daljnjeg odlaganja materijala na deponiju i uklanjanja postojeće deponije, zbog opasnosti uzrokovanih klizištem koje se širi prema objektima u podnožju. Takođe, potrebno je izvesti drenažne radove za kontrolisano odvođenje voda iz tijela klizišta do najbližeg recipijenta. Sve ovo se provodi u saradnji s nadležnim institucijama Republike Srpske, s obzirom na to da se klizište nalazi na području tog entiteta.
  • Naloženo je službi civilne zaštite da zatraži pomoć Kantonalne uprave civilne zaštite u svrhu uklanjanja obrušenih stabala i kameno-zemljanog materijala iz korita Bistričkog potoka, s obzirom na to da OSG i JKP OSG nemaju adekvatnu mehanizaciju i resurse za navedeno.
  • Pripremiti plan evakuacije za područje Bostarići, uključujući procjenu broja ugroženih osoba i njihovih potreba.
  • Organizovati 24-satne dežure na lokalitetu Bostarići kako bi se pratila situacija i brzo reagovalo u slučaju opasnosti.
  • Postaviti dežurne telefone za pružanje informacija građanima.
  • Služba civilne zaštite zadužena je da se obrati Federalnoj upravi civilne zaštite i drugim relevantnim institucijama radi koordinacije mjera i resursa.
  • Služba za inspekcijske poslove zadužena je da se obrati nadležnim inspekcijskim organima u entitetu RS kako bi ih upoznali sa mjerama iz preliminarnog izvještaja Zavoda za izgradnju KS.
  • Služba civilne zaštite zatražiće od MUP-a KS, Uprave policije, svakodnevno snimanje dronom predmetnog lokaliteta kako bi se ažurno pratilo stanje na terenu i eventualne promjene.
  • Zatražiće se od Vlade Kantona Sarajevo i Federalne direkcije za robne rezerve stavljanje na raspolaganje kapaciteta u slučaju evakuacije stanovništva.

Nakon sjednice štaba, načelnik je sa nadležnim službama obišao lokalitete ugroženih područja.

"Posebno skrećemo pažnju svim građanima da budu oprezni i da kontinuirano prate saopćenja Opštine, koja će redovno biti objavljivana shodno zaključcima Štaba civilne zaštite Opštine i Kantonalne uprave civilne zaštite, kako bi blagovremeno djelovali, posebno kada je riječ o lokalitetima na kojima se nalaze bespravno izgrađeni objekti", naveli su.

Pratite nas i putem Vibera