Градоначелник

Бојић за АТВ јутро: У Лакташима највеће инвестиције у Српској

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 08:32

Лакташи су већ три године заредом проглашени као најповољнији микро или мали град за инвестирање у Европи од стране "The financial Times-a“. Овим поводом о реализованим, али и пројектима који су те у плану, у нашем АТВ јутру разговарали смо са градоначелником Лакташа Мирославом Бојићем.

Бојић каже да је таква оцјена од релевантног магазина додатни мотив али и знак да се рад Лакташа вреднује.

"У Лакташима се одвијају и изграђују највеће инвестиције у Републици Српској. По нашим процјенама инвестирано је више од три милиона КМ. Имамо доста страних улагања али се и домаће компаније развијају пуним капацитетом“, каже Бојић.

Бојић каже да је највећа инвестиција у Лакташима тренутно њемачка компанија "Мале“ која би свој објекат требало да заврши до краја године а отварање се очекује у фебруару или марту сљедеће године. Ријеч је о објекту који се простире на 30.000 квадратних метара.

Бојић каже да је ријеч о компанији која већ послује у Лакташима али им је нови објакат био потребан зато што се развијају та додаје да су комапнији понудили најбоље услове. Ова компанија запошљава 520 радника.

Бојић каже да и компанија "Iskra Tela L“ своју фабрику у Маховљанима приводи крају те да је усељење планирано до раја године. Ријеч је о објекту који се простире на 15.000 квадратних метара.

Као велику инвестицију Бојић наводи и компанију "ПМП индустриес“ која се бави производњом дијелова за миксере за бетон.

Бојић даље истиче и да су све домаће копманије у фази развоја и достижу ниво ових свјетских компанија.

Када је ријеч о грани привреде која доминира у Лакташима, Бојић каже да је то металски сектор, али и дрвопрерада и многи други.-

"Имамо 960 регистрованих фирми и тај дио се уркупњава. Привреда Лакташа прије четири године и сад је четвороструко повећана“, каже Бојић.

Градоначелник Лакташа каже да инвеститори када долазе у неку средину гледају много факотра а, како каже, они се својски труде да испуне све захтјеве.

"Инвеститоре прво интересују цијене земљишта, локације, услови, инфраструктруа, снабдијевање енергијом. Битан им је приступ градске администрације - желе да су топло дочекани, да имају комуникацију. Ми се трудимо да будемо флексибилни и приступачни, да брзо рјешавамо своје процедуре“, рекао је Бојић.

Бојић каже да их инвеститори често хвале за брзе процедуре добијања дозвола.

"Грађевинске дозволе се издају за један о пет дана. Регулационе планове издајемо за четири мјесеца, само онолико колико је потребно да се испоштују сви законски процеси“, рекао је Бојић.

Бојић каже да је један од параметара које инвеститори гледају и квалификована радна снага.

"Зато смо кренули у изградњу Средњошколског центра, уз подршку предсјендника Републике Српске Милорада Додика и Владе Српске. Желимо да направимо најмодернији Средњошколски центар. На Привредном савјету Града Лакташи у којем су сви највећи привредни субјекти, занатлије констатовали смо да је Средњошколски центар најбитнија ставка за даљи разој Лакташа и привредници су поручили да ће помоћи у опремању“, каже Бојић и додаје да је изрградња објекта почека крајем прошле године а да ће први ученици у клупе сјести у септембру 2025. године када се заврше сви неопходни радови и запосли наставни кадар и особље.

Бојић каже и да се ради на проширивању капацитет у предшколским установама, односно у вртићима.

"Повећали смо капацитете вртића у Лакташима. У Александровцу смо додали једну јасличку групу. Велико Блашко добило је свој вртић - то је један лијеп објекат изграђен уз подршку Владе а град је уложио средства и ту смо добили 55 мјеста а у плану је проширивање капацитета“, каже он.

Када је ријеч о додјељивању статуса Града Лакташима да су грађани ту вијест примили са одушевљењем а истиче и да то Лакташима доносинове могућности.

"Дугорочни циљ нам је да формирамо Основни суд, да одређени фондови добију статус филијала - да грађани могу доста административних послова завршавати у Лакташима и тако даље“, рекао је Бојић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм