СУБОТА У 22:45

ФЕНИКС: Између освете и опроста

  • 02.08.2024. 14:25

'Феникс' је њемачки драмски филм из 2014. године у режији Кристијана Петцолда и представља адаптацију француског детективског романа Хуберта Монтеилхета 'Повратак из пепела' из 1965. године.

Прича прати пјевачицу Нели, Јеврејку, која је преживјела концентрациони логор Аушвиц и која се након опсежне реконструкције унакаженог лица од метка, враћа у родни Берлин у нади да ће пронаћи љубав свог живота, мужа Џонија. Она га и налази у кабареу 'Феникс'. Џони, иако препознаје сличност са својом супругом, вјерује да је она ипак покојница, но предлаже Нели подмукли план – да се претвра да је његова жена како би извукао њено позамашно наслеђе. Како вријеме пролази Нели ће бити дио заплетене игре претварања под тешком сумњом – да ли је њени вољени изадо нацистима или не, и мораће да бира између освете и опроста.

Филм је добио значајна признања - чак 17 награда и 30 номинација на престижним филмским фестивалима, а која су се односила на редитељски рад и глумачку игру сјајне Нине Хос. Филмска критика није штедјела на похвалама – филм је оцијењен као сложена и напета ратна драма, чија је непредвидива радња утопљена у посебну атмосферу испреплетену јаким симболима. Оно што је занимљиво јесте да је ово била седма сарадња редитеља и поменуте глумице, а према речима Петцолда овај филм је дио његове трилогије 'Љубав у временима опресивних система', која укључује и филмове 'Барбара' (2012) и 'Транзит' (2018).

Не пропустите сјајну њемачку ратну драму 'Феникс' у суботу у 22 часа и 45 минута.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:25 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:25 Филм

    ''''Филм

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм