SUBOTA U 22:45

FЕNIKS: Između osvete i oprosta

  • 02.08.2024. 14:25

'Feniks' je njemački dramski film iz 2014. godine u režiji Kristijana Petcolda i predstavlja adaptaciju francuskog detektivskog romana Huberta Monteilheta 'Povratak iz pepela' iz 1965. godine.

Priča prati pjevačicu Neli, Jevrejku, koja je preživjela koncentracioni logor Aušvic i koja se nakon opsežne rekonstrukcije unakaženog lica od metka, vraća u rodni Berlin u nadi da će pronaći ljubav svog života, muža Džonija. Ona ga i nalazi u kabareu 'Feniks'. Džoni, iako prepoznaje sličnost sa svojom suprugom, vjeruje da je ona ipak pokojnica, no predlaže Neli podmukli plan – da se pretvra da je njegova žena kako bi izvukao njeno pozamašno nasleđe. Kako vrijeme prolazi Neli će biti dio zapletene igre pretvaranja pod teškom sumnjom – da li je njeni voljeni izado nacistima ili ne, i moraće da bira između osvete i oprosta.

Film je dobio značajna priznanja - čak 17 nagrada i 30 nominacija na prestižnim filmskim festivalima, a koja su se odnosila na rediteljski rad i glumačku igru sjajne Nine Hos. Filmska kritika nije štedjela na pohvalama – film je ocijenjen kao složena i napeta ratna drama, čija je nepredvidiva radnja utopljena u posebnu atmosferu isprepletenu jakim simbolima. Ono što je zanimljivo jeste da je ovo bila sedma saradnja reditelja i pomenute glumice, a prema rečima Petcolda ovaj film je dio njegove trilogije 'Ljubav u vremenima opresivnih sistema', koja uključuje i filmove 'Barbara' (2012) i 'Tranzit' (2018).

Ne propustite sjajnu njemačku ratnu dramu 'Feniks' u subotu u 22 časa i 45 minuta.

Pratite nas i putem Vibera