Banjaluka

ŽRS: Nova ulaganja u bezbjednost pružnih prelaza

  • Извор: АТВ
  • 15.04.2022. 11:40

Na ukrštanjima puteva i pruge u Srpskoj godišnje u prosjeku strada  troje ljudi i isto toliko zadobije povrede. S ciljem da broj udesa smanje i povećaju bezbjednost, Željeznice Srpske u ovoj godini obezbijediće dva putna prelaza. Tehnička  dokumentacija za prelaze u Banjaluci i Šamcu je u pripremi. 

Borislav Popović, inženjer za signalno sigurnosne uređaje Željeznica Republike Srpske za ATV kaže:

"U Šamcu smo imali nekada prije signalno sigurnosni uređaj koji su u kvaru koje je nemoguće popraviti  jer je tehnologija zastarila. A putni prelaz u Zalužanima, na njemu se desilo više vanrednih događaja tako da je iz tog razloga izabran taj putni prelaz da se radi".

Posao nije jeftin. Ugradnja jednog signalno-sigurnosnog uređaja košta do 400.000 maraka. Njegovo uništavanje nanosi štetu i do nekoliko desetina hiljada maraka. Nesavjesni vozači godišnje polome oko 40 rampi, zbog čega su Željeznice na 26 prelaza postavile video nadzor.

Rade Cvijanović, šef saobraćajno transportne Službe u ŽRS ističe da je video nadzor postavljen da bi se zaštitila imovina ŽRS.

"Ugradnja nadzornih kamera je ne da bilježi saobraćajne prekršaje nego prvenstveno zaštiti imovinu ŽRS jer se na osnovu snimaka prvenstveno može nedvosmisleno utvrditi odgovornost onih koji su počinili propuste prilikom prelaska putnih prelaza i nanijeli štetu po imovinu ŽRS". 

Željeznice Srpske imaju 248 prelaza i svi su obezbijeđeni. Dvadeset tri su osigurana svjetlosno zvučnom sinalizacijom, 13 mehaničkim branicima, ostali saobraćajnim znakovima.

Nijedan nije potpuno bezbjedan zbog čega iz željeznica apeluju na vozače drumom da poštuju signalizaciju kako bi sačuvali svoje živote i imovinu Željeznica.

Тагови:
  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.