У Аустрији су угоститељи и конобари на ногама. Разлог је бакшиш конобарима у угоститељству, који је у Аустрији досад био ослобођен пореза. Међутим, Привредна комора и синдикати траже промјену постојећег стања и већ су постигли међусобни договор о новом начину опорезивања бакшиша, што је изазвало узбуну и бурно негодовање не само угоститеља и конобара него и аустријске јавности.
Тим више што након договора Привредне коморе и синдиката о увођењу пореза на бакшиш размишља и аустријска савезна влада. “За” тај корак су народњаци (ОВП) и социјалдемократи (СПО), док су либерали Неоса, трећег коалиционог партнера против тога.
Медији наводе како у Аустрији бакшиш који конобар добије ако гост плаћа рачун картицом подлијежу обавези плаћања доприноса за социјално осигурање. Уз обавезу регистровања наведене трансакције преко фискалних каса. Тиме су износи бакшиша постали транспарентнији и финансијска их тијела, лакше контролишу.
Управо то је подстакло аустријски Завод за здравствено осигурање (ОГК) да активира ретроактивна потраживања од угоститеља, што је не само узбунило него револтирало цјелокупну угоститељску браншу.
Нова правила за бакшиш наводно предвиђају за бакшиш три нивоа паушала.
Владајући ОВП и СПО сада желе одредити нову фиксну стопу од 95 евра мјесечно за конобаре који примају велике износе бакшиша (наплаћених картицом).
Тај ће износ затим послужити као основа за израчун доприноса за социјално осигурање: 18 одсто од тога је отприлике 17 евра, које конобар тада мора плаћати мјесечно. Они који раде 50 одсто подлијежу фиксној стопи од 50 одсто.
Новац иде у социјално осигурање и урачунава се у пензије и накнаде аустријске Агенције за запошљавање (АМС).
Други ниво паушала износио би 45 евра за конобаре с мањим износима бакшиша, а они који практично не примају бакшиш чинили би трећи ниво.
Владин циљ је уједначити правила о бакшишу на нивоу цијеле Аустрије, јер сада је ситуација посве различита, од покрајине до покрајине. Аустрија има девет савезних покрајина.
Након узбуне, многи се питању колико конобар може зарадити мјесечно на бакшишу, да је толико занимљив држави?
Према статистичким подацима, конобари у Аустрији на бакшишу зарађују у просјеку између неколико стотина и више од 1.000 евра мјесечно.
Угоститељи тврде да бакшиш од 10 одсто вишу није уобичајен. Углавном су између 5 и 8 одсто. Више су чешће код плаћања готовином, а ниже при плаћању картицом.
„Многи људи конобаре као студенти, у двадесетима. И не могу приуштити овај порез, јер им је новац одмах потребан“, наводи један од аустријских стручњака за угоститељство.
“То је безобраштина”, рекао је аустријски топ гастроном Луиги Барбаро за медије и додао:
“Бакшиш је традиција и подстицај за напорни рад и ноћне смјене. То је добровољни дар госта и с тим држава нема ништа”.
Један од најпознатијих аустријских гастронома Тони Морвалд за ТВ ое24 оштро је критиковао намјере с опорезивањем бакшиша.
“За мене је то више него проблематично, јер бакшиш од сваког појединог госта је већ једном опорезован новац. И стога сматрам да је безумље још једном, тј. двоструко опорезивати бакшиш. Сматрам да то није фер”, поручио је Морвалд.
Социјални партнери то виде другачије, истичући да ће порези касније повећати пензије и све накнаде за незапосленост. Неки од њих тврде да би требало повећати ниске колективне уговоре у угоститељству.
У сваком случају расправа о порезу на бакшиш и узбуна угоститеља и конобара попримила је такве размјере да заокупља Владу и државу. Стога је постизање политичког консензуса око тог шкакљивог питања, засад, на чекању.
(Феникс)